eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă sub pretext că?

Care e sub pretext că?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " sub pretext că":
pe motiv că




Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Eu, daca nu pot ninge ca teii sau ca merii, Eu, daca nu am freamat ca plopul bunaoara, E o greseala poate: ca-s tot o-ngandurare, Ca in durerea lumii eu sunt doar o avere
De lacrimi care-ntruna imi ard in catatura, De roua care-ntruna e un pretext ca plangem. E un macel de flori tacerea de pe gura Si-i piatra fara moarte de care va atingeti...
"
Tacere verticala poezie de Anatol Codru

" Numai atata ma-ntreb daca ti-a fi pe masura...
Zise si-n chip de pretext ii arunca o mica esarfa.
Iar incercatul erou, far-a-i intoarce cuvantul,"
Chinurile lui ulise poezie de George Topirceanu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
PRETÉXT, pretexte, substantiv neutru (Adesea în construcție cu verbele «a căuta»,«a găsi»,«a invoca»)

1. Motiv aparent pe care îl invocă cineva pentru a ascunde adevăratul motiv al unei acțiuni sau pentru a justifica o acțiune nepotrivită. Aș fi încîntat să găsesc un pretext și să ne apropiem din nou. C. PETRESCU, C. vezi 335. Tînărul Herdelea mai făcu puțină politică cu Grigore... Pe urmă găsi un pretext să se retragă în compartimentul său. REBREANU, R. I 213. Și de cumva, ar verb reflexiv:e să te facă să scrii ceva... află verb reflexiv:un pretext și nu scrie! NEGRUZZI, S. III 476.
       • (Precedat de prepoziție «sub») Dacă poporul vede jandarmi, totul e pierdut.

– Adu-i sub pretextul evacuării acuzaților. CAMIL PETRESCU, T. II 608. Sub pretext că privește hora, ascultă ce vorbesc țăranii. REBREANU, R. I 136. Ca să se sece influința boierilor și să stîrpească cuiburile feudalității, [Lăpușneanu] îi despoiă de averi subt feluri de pretexte, lipsindu-i cu chipul acesta de singurul mijloc cu care puteau ademeni și corumpe pre norod. NEGRUZZI, S. I 143.

2. Motivare, justificare aparentă a unei acțiuni. Cei doi frați... sînt agenții de legătură care de azi dimineață au făcut de trei ori drumul la cazinou, întorcîndu-se mereu cu alt pretext. CAMIL PETRESCU, O. II 248. Ea-și pusese ceva în cap azi: o idee... și acesta era modul cu care căuta pretext de ceartă. EMINESCU, N. 91. [Polonii] nu căutau decât pretexte spre a intra în Moldavia. NEGRUZZI, S. I 158.
♦ Impuls, stimulent. La un artist opera citită va fi mai mult un pretext de a crea. GHEREA, ST. Hristos II 134.

– plural și: (învechit) pretexturi (NEGRUZZI, S. I 19).