eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A aduce la același numitor ?

Care e A aduce la același numitor ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A aduce la același numitor ":
a) A transforma două sau mai multe fracții care au numitorul diferit în contexte (DERC) D – N al II-lea în fracții echivalente care au numitorul identic pentru a efectua adunarea sau scăderea fracțiilor

Expresia în context:
În cazul în care avem de efectuat adunări sau scăderi de fracții, așa cum deja știm, este necesar să aducem fracțiile la același numitor.(http://82.78.197.97)

b)

(figurat)A egaliza în mod forțat. A plafona: Exagerând câteodată, așa cum obișnuia mereu, afirma uneori că numai o instrucție omogenă care elimină surprizele și aduce inidivizii la același numitor e în stare să crească societăți viabile, apte să urmeze o cale de supraviețuire și progres. (GH. SCHWARTZ)

c)  A judeca nediferențiat două sau mai multe aspecte. (figurat)A pune de acord puncte de vedere diferite. A uniformiza fără temei păreri, tendințe sau concepții diferite: Cum să aduci la același numitor atâtea păreri ce se bat cap în cap? (AL. VLAHUTA)Urmăreau să aducă la același numitor simplist și vulgar activitatea scriitorilor și artiștilor, împinși, prin natura îndeletnicirii (DANIEL CRISTEA-ENACHE)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
NUMITÓR, numitori, substantiv masculin (matematică) Partea unei fracții ordinare, scrisă sub linia de fracție, arătînd în cîte părți a fost împărțit întregul. Dacă înmulțim numitorul și numărătorul unei fracții cu același număr, valoarea fracției nu se schimbă.
       • Numitor comun vezi comun.
       • Expresia: A aduce la același numitor = a face (printr-o serie de operații) ca două sau mai multe fracții ordinare să aibă același numitor; figurat a împăca puncte de vedere deosebite, a uniformiza păreri, tendințe, concepții diferite. ...