eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A ajunge sau a fi, a se face, a rămâne de poveste sau a fi întru poveste (popular) ?

Care e A ajunge sau a fi, a se face, a rămâne de poveste sau a fi întru poveste (popular) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A ajunge sau a fi, a se face, a rămâne de poveste sau a fi întru poveste (popular) ":
A ajunge (sau a fi, a se face, a deveni) cunoscut, renumit, vestit (mai ales prin fapte reprobabile); a-i merge vestea; a se face de râs

Expresia în context:
Nu era să se facă de poveste amândoi ca să-i râză. (citat din scriitorul: Anton Pann)După ce i-a șocat prin faptele sale, tânărul a ajuns de poveste în tot cartierul.
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Omul virtutii e insultat!
Asa ajunge a noastra lume...
Plansul opreste cantecul meu."
Desperarea poezie de Alexandru Macedonski

" Dar in tara parintilor
Se ajunge intotdeauna tarziu,
Numai cand totu-i pustiu,"
Tara parintilor poezie de Ana Blandiana
Definiție din
Micul dicționar academic, ediția a II-a
ajúnge [Atestat: COD. VOR. 86 / V: (reg) agiunge / prezentul indicativ: ajúng, pfs: ajunsei, (înv) ajunșu / Etimologie: moștenit din latinescul adjungo, -ngere, it aggiungere, franceza adjoindre] 1-2 verb tranzitiv, reflexiv: A (se) întâlni. 3-4 verb tranzitiv, reflexiv: A (se) atinge. 5-6 verb tranzitiv, reflexiv: (Fig) A (se) înțelege. 7 verb tranzitiv: A prinde din urmă pe cineva. 8 verb tranzitiv: (Fig) A egala pe cineva. 9 verb tranzitiv: A nimeri pe cineva cu ceva. 10 verb tranzitiv: (Fig; c. indică neajunsuri) A da peste... 11 verb tranzitiv: (Pop; îe) Ce te-a ajuns? Ce ți s-a întâmplat? 12 verb tranzitiv: (Îe) A-I pe cineva zilele A-i fi trecut verb reflexiv:emea. 13 verb tranzitiv: (Reg; îe) A-l pe cineva anii de pe urmă A îmbătrâni ...