eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A avea îndurare cu cineva ?

Care e înțelesul expresiei A avea îndurare cu cineva ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A avea îndurare cu cineva ":
A avea milă. A se milostivi

Expresia în context:
– Vă pare rău de ce-ați făcut? continuă prefectul. – Păcatele noastre! Milă și îndurare! plânse corul în genunchi. (citat din Liviu Rebreanu)Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Ce daruri adunate-n vant
Cu indurare i-a trimes
Spre folosire Domnul sfant,"
Pacatoasa poezie de Alexei Mateevici

" Lumea privea cu rasuflarea taiata. Popa isi istovise provizia de cintari si tacuse cuprins de sfiala, dindu-se citiva pasi inapoi. Multimea astepta, nu stia nici ea ce.
Atunci batrina, sprijinita de femei, se apleca asupra iezerului si incepu sa taie apele in chip de cruce cu cirja, inginind o veche vraja, ca un bocet: impaca pestii, chema sufletul apelor si-i cerea indurare pentru cei ce au gresit si l-au pingarit. Iar se ridica uitindu-se la cer si iar se incovoia peste ape, inchinindu-se cu toiagul in cele patru zari spre care plecau cercuri.
Batrina stete multa vreme asa, intoarsa cu spatele spre soare, ascutindu-si privirile ca pe niste iscoade trimise departe cind pe cer, cind pe luciul apelor. Strabatura oare aievea vederile ei prin obrocul vinat al undelor? Sau ea citi vedenia numai in limpezimea launtrica a ochilor ei? Iata, intr-o copca razleata a lacului, unde nu ajunsese rascoala exploziilor, se isca deodata o infiorare, un freamat nesimtit, ca o veste adusa de undele misterioase ale unui miros. Si, numaidecit, o dira argintie pleca de acolo spre azima de sub toiagul fara astimpar. Venea pe sub fata iezerului, cu iuteala, o funie vie, impletita din pestisori de toate neamurile, care ajunsera la azima si o asaltara. Dar numaidecit, un nou curent, o suvita de vibrari se alese de sub toiag si porni impotriva, din mal spre lac, alunecind deasupra celei dintii, spre copca iezerului de unde izvorise noianul de pestisori."
Lacul rau poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
ÎNDURÁRE, îndurări, substantiv feminin Acțiunea de a (se) îndura și rezultatul ei.

1. Milă, înduioșare, compătimire, bunătate. Ești mare cînd n-ai îndurare, Dar te ridici mai sus de fire Cînd ți-este inima iubire. MACEDONSKI, O. I 185. Cînd nu mai sînt bun la nimica, M-alungi

– și nu ai îndurare! DEMETRESCU, O. 73. Pepeleo, blînde suflet, tu singur cu-ndurare Ai verb reflexiv:ut să-mi aperi viața. ALECSANDRI, T. I 402.

2. Putere de a răbda, răbdare. Gluma se întindea dincolo de cît e îndurarea omului. POPA, vezi

8. ...