eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A avea  sau a face   daraveră  cu  cineva (popular şi familiar) ?

Care e înțelesul expresiei A avea  sau a face   daraveră  cu  cineva (popular şi familiar) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A avea  sau a face   daraveră  cu  cineva (popular şi familiar) ":
A avea (sau a face) afaceri cu cineva

Expresia în context:
Un om ca dumneata nu se poate să n-aibă vreo daraveră, vreo nevoie, și să nu dorească a i se face pe plac. (I. L. CARAGIALE)Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Cine n-a criticat tot?
Cine e acela dintre noi - mare, mic, tanar, batran, barbat, femeie, de ambe sexe - care, fara sa aiba nici o daravera cu preotii Temidei legate la ochi, n-a admirat totusi acel mirific monument de pe splaiul raului cu apa dulce, cine bea nu se mai duce", pe care il numim Palatul Pasilor Pierduti, fericiti cand nu ne pierdem acolo decat pasii?
Cine e acela care nu asteapta cu nerabdare atat marea fresca a Ateneului Roman, cat si marele Palat al Domeniilor de pe bulevard, cu capricioasele si fantasticele sale invelitori prismo-piramidale; intre cari doua mici cupole in unghiurile interioare ale aripelor arata clar trecatorilor uzul intim caruia sunt destinate incaperile de sub ele?"
Literatura si artele romane in a doua jumatate a secolului XIX poezie de Ion Luca Caragiale

" Ce paguba pot oare avea Directia si comitetele ca teatrul merge rau? O paguba cel mult morala - umilire si rusine. insa de umilire si de rusine poate fi atins numai omul care vede limpede nesuccesul sau si care-ntelege bine ca lui singur si-l datoreste. Ei! e greu sa convingi pe oamenii din capul Teatrului National de nesuccesul acestuia, si, drept vorbind, nesuccesul acesta nu li se datoreste lor decat in minima parte.
Mai la urma, oricum ar fi, paguba morala nu poate fi pentru toata lumea asa de atingatoare ca paguba materiala: pe aceasta o simte oricine, pe cea dintai, numai foarte rari. Cine este orbit de amor propriu si de fudulie are sa recunoasca foarte greu, mai bine zis n-are sa recunoasca niciodata ca pentru cutare daravera intelectuala, in care s-a varat prin vanitate, este un incapabil. De astfel de abdicare numai un om de o sanatoasa inteligenta ar fi vrednic - daca se poate crede ca vreodata un astfel de om ar ajunge in neplacuta necesitate de abdicare; caci un om in adevar inteligent se fereste ca de foc sa se vare in daraveri intelectuale unde sa i se arate prostia.
Asadar, ne-am inteles: Directia si comitetele nu pot avea alta paguba din mersul rau al teatrului decat morala. Putin le pasa in privinta cealalta. Dar artistii sufar in aceasta afacere si insemnate pagube materiale: ei nu pot castiga indestul pentru a trai, daca nu comod, cel putin convenabil; d-abia isi duc tars-grapis viata, desi au siguranta, cum o am si eu, si orice cunoscator al publicului nostru, ca un teatru bine organizat ar fi, in Bucuresti si in toata tara, o afacere stralucita."
Teatrul national poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
DARAVÉRĂ, daraveri, substantiv feminin

1. Pățanie, încurcătură, bucluc, belea. Directorul cancelariei n-are de lucru și găsește cu cale să spuie și mitropolitului de daravera noastră cu castraveții. STĂNOIU, C.

I. 125. Era cît pe ce să fie pus la închisoare din pricina a,estecului într-o daraveră a unor răzeși de la Dorna. HOGAȘ, DR. 247. Intru în trăsură și mă duc la d-l aga, deși nu știam să fi avut verb reflexiv:eo daraveră cu pristavii agiei. RUSSO, O. 138.

2. Treabă, chestiune, afacere ...