eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A cădea morman ?

Care e A cădea morman ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A cădea morman ":
A cădea grămadă, la un loc

Expresia în context:
Vânătorul căzu morman de pe cal. (P. ISPIRESCU)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Aatitat vechiul foc, focul viu. singurul care are trecere la duhuri. Scinteia, care-l zamisleste ca pe un copil, trebuie sa tisncasca, saminta vie, dintr-o sfideaza de lemn tare, frecata intr-o gau-rica scobita in alt lemn mai slab.
Dupa asta s-a ingrijit sa adune toate lucrurile si uneltele de fier sau orice soi de metal din gospodaria tirlei, topoare, cutite, caldari. Pina si pirostriile le-a ridicat. Laptele se infierbinta acum pe vetre cu cotloane de piatra si numai in ciubare de lemn. A scos talancile de la gitul vitelor. Le-a lasat acioaiele: in plamada lor intra argintul indeletnic vrajilor. Adespoiat oamenii de bricege si amnare, le-a scos chimirile cu capse de alama, inelele din degete. Unuia aproape i-a sfisial sfircul urechii ca sa-i traga cercelul intepenit acolo de maica-sa cind il nascuse, ca sa-i traiasca. Pe toate le-a dosit departe, intr-o vagauna, sub un morman de bolovani naruiti.
Lumea muntelui se-ntorcea inapoi la era lemnului si la virsta pietrei."
Ultimul berevoi poezie de Vasile Voiculescu

" -Aici! porunci el. S Lopetilc descoperira pe vagmistrul Negrea. Nu se clintise. Sta lungit cu fata in jos, cum cazuse, cu arma sub el. Soldatii il dezgradinira si-l curatara de zapada.
Ceva mai departe, sub alt morman, descoperira pe caporal. Ilie Tintoi scapase arma din mi-na dusa spre inima si zacea prabusit intr-o rina, cu o grozava suferinta pe chip. Camarazii il scuturara de ninsoare si-l asezara linga sergentul major.
Amindoua lesurile odihneau acum alaturi pe un lintoliu alb, intins cit valea Dunarii."
Viscolul poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
MORMÁN, mormane, substantiv neutru Îngrămădire, adunătură de obiecte de același fel (aflate în dezordine unele peste altele); grămadă. Stăteau morman măturile cu care împlinisem dereticarea.

I. BOTEZ, ȘC. 37. La vederea mormanelor de vechituri, despre Lefter tresare. CARAGIALE, M. 30. Cărți închise în lăzi sau grămădite în mormane. ODOBESCU, S. I 334.
       • (În metafore) Vînătorul căzu morman de pe cal. ISPIRESCU, L. 140. ...