eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A da cuiva ghes ?

Care e A da cuiva ghes ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A da cuiva ghes ":
a) A da (cuiva) o lovitură ușoară (cu cotul sau cu pumnul)

Expresia în context:
Toți rămaseră mărmuriți de frumusețea lui și se uitau lung, dându-și ghesuri. (BARBU DELAVRANCEA)

b)A îndemna, a stimula, a îmboldi, a zori (să întreprindă ceva): Ah, cât aș fi vrut să stau de vorbă cu unul care să-mi povestească aiureli, să mă mintă, dar să-mi dea ghes la visat, la cutezat! (citat din scriitorul: Panait Istrati)Se miră nițel, apoi parcă-i da cineva ghes, vru să știe că ce fel de pasăre să fie aceea ce se adăpostea în astfel de cuib. (P. ISPIRESCU)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" cocosul
da ghes din pinteni
revarsarilor de ziua!"
Auditoriul cocosului poezie de Emil Lazarescu

" Ne-am ridicat devreme de la masa si am plecat la vila, unde ne asteptau cafelele, bineinteles preparate cu cafea veritabila adusa de unchiul, care a gasit prilej sa ne vorbeasca despre toate felurile cum se prepara cafeaua in lume, la pol, la tropice, la ecuator. Dar, decreta el, cea mai delicioasa e tot cea preparata ca la noi, asa-zisa turceasca.
il ascultam si-l analizam a suta oara pe acest detestat unchi din Java. Culesese de pretutindeni si strinsese in el multe lucruri bune: putina morga englezeasca taiata cu o unda de umor, multa dezinvoltura americaneasca, oarecare flegma olandeza, ceva emfaza spaniola, un dram de perfidie, dar si de subtilitate asiatica, un fel de olla potrida, din care se respira mereu izul romanesc, caruia mediul ii dadea ghes sa iasa din ce in ce la iveala. Un fel de mitocanism, alcatuit din naivitate si dintr-un soi de lipsa de ipocrizie, asa cum ti-ai sufleca minecile si ti-ai scuipa in palme - la figurat, bineinteles - care trebuie sa-i fi adus succese in multe imprejurari.
Dupa ce s-a sfirsit cu cafeaua bauta afara, pe terasa, s-a ajuns repede iar Ia mine si la viitorul meu. Adica al unchiului din Java, care, dorindu-ma pe mine alaturi de el, tot la sine se gindea. Ne-a spus din nou ca ar fi putut sa se duca pentru aer la Simla, in Himalaia, unde se stringe toata protipendada anglo-indiana, sau in Elvetia, ori in muntii Scotiei, dar preferase Romania numai pentru mine, sa ma ia cu el."
Fata din Java poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
GHES, ghesuri, substantiv neutru (Muntenia; în legătură cu verbul «a da») Lovitură ușoară (mai ales cu cotul); ghiont. vezi cot. Toți rămaseră mărmuriți de frumusețea lui și se uitau lung, dîndu-și ghesuri. DELAVRANCEA, S. 261.
       • Expresia: A da ghes (cuiva) = a îndemna, a îmboldi, a zori. Se simțea străin, fără să înțeleagă pricina și inima îi da ghes să pornească înapoi. POPA, vezi 20. Calul o îmbărbăta și-i da ghes să meargă înainte. ISPIRESCU, L. 18. ...