eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A da pe gât sau peste cap, pe spate ?

Care e A da pe gât sau peste cap, pe spate ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A da pe gât sau peste cap, pe spate ":
A bea lacom, dintr-o dată, în cantități mari (băuturi alcoolice)

Expresia în context:
– Be și tu, măi Pepeleo! be, dă-i gât, că te lovesc cu ulcioru-n cap! Ha, ha, ha! mare înțălept om mai era tata Noe! (citat din Vasile Alecsandri)

-   Hai noroc, mă îndemnă ea. N-am mai stat pe gânduri, am ciocnit paharele și am dat pe gât băutura. (LAVINIA CALINA)Tare i-a mai plăcut lui gulașul piperat și ardeiat! Si ca să le treacă arsura, au dat pe gât și câte un stampăl de palincă ardelenească. (CALIN KASPER)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Decat Doi, ca-ar fi trei, fara unu si-atat!
Doua ierbi, doua maini, sa-l cuprinda de gat Si sa-i puna-ndoit si sa-i deie cu sot Doua vieti ca-ar avea, dara una cu roti, Si sa-l duca-ncotro i-ar fi ochii ca vad Numaratul incet, de la doi indarat, Sa nu fie mai mult, ca ne-ar pare putin Calul nostru suprem, Doiul nostru. Amin.
Vesnicia incepu a se micsora treptat"
Rugaciune pentru bugetul familiei poezie de Anatol Codru

" E bine ca-s baieti de-ai nostri.
Cand vinu-ti sta in gat o galca,
Te iau frumos de subtiori,"
Villon poezie de Carare Petru
Definiție din
Micul dicționar academic, ediția a II-a
gât sn [Atestat: PANN, S. I, 24 / Plural: uri / Etimologie: vsl глътъ] 1 Parte a corpului (la om și la unele animale) care unește capul cu trunchiul Si: (pop) grumaz, gâtlan. 2 Partea interioară a gâtului (1) Si: (pop) beregată, gâtiță, gâtlej, înghițitoare. 3 Parte de dinapoi a gâtului (1) Si: ceafă, grumaz. 4 (Îe) A-i pune cuiva ștreangul de A spânzura. 5 (Îae; fig) A constrânge. 6 (Îe) A strânge de pe cineva A sugruma. 7 (Pop; îe) A potrivi din pe cineva A da cuiva să bea pe săturare ...