eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A da pe mâna justiției ?

Care e A da pe mâna justiției ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A da pe mâna justiției ":
A înainta pe un infractor organelor judiciare, pentru a fi cercetat, judecat etc.

Expresia în context:
El va fi prins de cei trei bravi jurnaliști, care-l vor da pe mâna justiției implacabile și incapabile a-l apuca fără ajutorul lor. (I. L. CARAGIALE)Profesorului i se păru la început limpede ca lumina zilei că o va da pe mâna justiției [] (IOAN PETRU CULIANU)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" (Satira)
Forma-nghite astazi fondul, s-o justitie difor ma
Trece-n fata lumii dreapta, dac-a pus dreptatea-n for ma!"
Formele poezie de Alexandru Macedonski

" Se ajunsese, in sfirsit, la rivnita minune a lumii - multumirea si pacea sociala domneau in aceasta piramida rasturnata, in care multimea, baza, intoarsa si inaltata cu toata fata ei catre lumina, apasa, ea acum, cu intreaga-i greutate asupra virfului, care o sprijinea pe pamint si caruia ii imprumuta, de sus in jos, uriasa putere a masei ei organizate.
Capodopera de justitie sociala si armonie, model vesnic de edificiu democrat.
Se intelege ca, in aceasta situatie privilegiata, de apasator, individul nu mai avea nici o justificare si nu mai putea gasi in el nici o veleitate de razvratire."
Lobocoagularea prefrontala poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
JUSTÍȚIE substantiv feminin

1. Ansamblul legilor și al instanțelor judecătorești; sistemul de funcționare a acestor instanțe. Ministerul Justiției. ▭ Justiția verb reflexiv:emii, aservită claselor exploatatoare, este de asemenea un subiect de predilecție al lui Caragiale. vezi limba română ianuarie 1952, 232.
       • Expresia: A chema (sau a se prezenta) în fața justiției = a cita (sau a se prezenta) la judecată. A ataca în justiție vezi ataca.

2. (În limbajul curent) Echitate, dreptate. În romane, tragedii, poeme, balade, acest poet [Pușkin] nu încetează o clipă de a avea în vedere adevărul, justiția și libertatea ...