eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A da sau a cerne, (învechit) a zbate și prin sau cu, în ciur și prin sau cu, în dârmon ?

Care e A da sau a cerne, (învechit) a zbate și prin sau cu, în ciur și prin sau cu, în dârmon ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A da sau a cerne, (învechit) a zbate și prin sau cu, în ciur și prin sau cu, în dârmon ":
a) A alege cu grijă; a examina amănunțit pe cineva sau ceva. b) A cleveti, a bârfi pe cineva (scoțându-i la iveală cât mai multe defecte)

Expresia în context:
– Nu spui eu, Miră, șopti iar Pârvuleasa, pe când celelalte dau prin ciur și prin dârmon pe Sultănica, nu-ți spui eu că naiba când n-are de ce râde face pe hoț judecător (BARBU DELAVRANCEA)

c)  (Mai ales cu verbe la participiu)A trece prin multe încercări, experiențe: Mulți credea că fata n-ar voi să se mărite. Însă un boier bătrân, trecut și prin ciur și prin dârmon, d-ăia care auzise, văzuse și pățise multe, zise să treacă și oamenii curții; (P. ISPIRESCU)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Cu caciula-n caini.
Ba, si-n ciur le-adusei apa,
Ca sa fiu in rost,"
Nunta in codru poezie de George Cosbuc

" Hai in zbor de soarec sur
La al ciur
Des si rar"
Domnisoara hus poezie de Ion Barbu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
CIUR, ciururi, substantiv neutru

1. Unealtă de cernut neghina, pleava și gunoiul din cereale, făcută dintr-o rețea de sîrmă sau, mai rar, dintr-o piele cu găuri mai mari decît la sită, fixată pe o ramă circulară de lemn. Ba, și-n ciur le-adusei apa, Ca să fiu în rost. COȘBUC, P. II 37. Scrum negru Cît rămînea Tot cu ciur îl ciuruia. TEODORESCU, P. P. 549.
       • (În comparații și metafore) De cînd casa era a popii, prea multe îndreptări nu i se făcuseră, și acum era tot hîrb, pereții ciur și acoperișul mrejă ...