eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A da sau a face  o făgăduială  (învechit şi popular)  ?

Care e A da sau a face  o făgăduială  (învechit şi popular)  ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A da sau a face  o făgăduială  (învechit şi popular)  ":
A promite

Expresia în context:
[… ] își urmară drumul către Alba Iulia, unde Sigismund îi primi cu cinste și le dete bună făgăduială că își va ține cuvântul. (citat din scriitorul: Nicolae Balcescu)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" L-am intrebat deodata daca se afla o vrajitoare in sat. Era, si inca una extraordinara, care-i daduse citeva probe fantastice. Se imprietenise cu ea. Ar putea in cazul meu sa faca minuni.
M-am sculat. El mi-a luat mina si am pornit. De cum am iesit pe poarta, m-am razgindit. Parca o vointa nevazuta m-a oprit si, indaratnic, am dat sa ma intorc. Ma cuprinsese un dor de Margarita ca si cum n-o mai vazusem de ani, ca si cum as fi pierdut-o. Prietenul ma smulse si ma lua mai mult pe sus. M-a dus numai cu fagaduiala ca vrajitoarea are sa mi-o dea in brate chiar m seara aceea, ascultatoare ca o papusa.
In capul satului ne-am oprit la poarta farmecelor. A intrat intii prietenul sa ceara audienta Pentru mine. Mi-erau gindurile aiurea - ceea ce faceam savirseam automat, ca pentru altcineva strain. Dupa putin timp prietenul a iesit vesel si m-a infatisat Sibilei, o batrina inalta, descarnata, Putin adusa de spate, cu nas cocirjat, barba intoarsa in obrazul numai creturi. Dar ochii: doi carbuni aprinsi."
Iubire magica poezie de Vasile Voiculescu

"Un vraci
Zgircita, ispitita, scoasa din titini de fagaduiala ciorbei, se urca si dezlega slaninuta cea mai mica.
Aduna plozii si pomi fuga la intrecere cu matusa-sa. "
Ciorba de bolovan poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
FĂGĂDUIÁLĂ, făgăduieli, substantiv feminin Promisiune, făgăduință. După multe rugăciuni și făgăduieli, se înduplecă tată-său și o lăsă și pe dînsa să se ducă. ISPIRESCU, L.

14. Ea nu era femeie d-acelea care să mulțumesc numai cu făgăduiala și pe urmă se culcă pe pernă fără de grijă. POPESCU, B. IV 31. ...