eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A dat Nan de găvan (popular) ?

Care e A dat Nan de găvan (popular) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A dat Nan de găvan (popular) ":
A pățit-o. S-a supărat

Expresia în context:
Crezuseră că dase iar Nan de găvan. Grabnică le-a fost însă dezamăgirea și amară. (MATEIU I. CARAGIALE)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

OSPATUL BARONILOR poezie de Nicolae Bucur Manatorul

" Mitropolitul, popa vadan calugarit de curind, a calcat glumind peste toate intimpinarile egumenului si invrednici el insusi cu schimnicia desavirsita pe Sofonie, care, de pre numele nou Antonie, se si grabi sa paraseasca chiar din acel ceas manastirea. N-a ingaduit nimanui sa-l ajute ori sa-l insoteasca. Nu si-a luat macar un sac cu lucruri de mare trebuinta. Aplecat cu citeva bucoavne la subtioara sus in munte.
Acolo, pe o streasina de piatra, intr-un parete de stinca, se scobea o pestera, prefacuta de alt schimnic inaintas in chilie. Nici usa, nici fereastra. Peretii, jilavi, din cremene strujita cu toporul. La un colt, o vatra ruinata, in celalalt o lavita sontoroaga, cu un culcus de paie pe ea. Niste blani groase de lemn astupau pe dinauntru gura crapaturii pe unde se patrundea in adincul stincii gaunoase. Afara, sub prag, un ciuciur isi picura broboanele de apa intr-un gavan ros in gresie, unde se adapau salbaticiunile.
Dar de acolo zbucnea peste lume o priveliste care te indumnezeia. Uitai de foame, de frig. Te satura maretia de ocean incremenit a piscurilor talazuite, frumusetea cerului si a pamintului cintind zi-noapte neintrerupt osanale intru marirea lui Dumnezeu. Aici, in scorbura de piatra, schimnicul Antonie si-a tupilat duhovnicia si si-a rasadit evlavia."
Schimnicul poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
GĂVÁN, găvane, substantiv neutru

1. Scobitură, cavitate; obiect sau parte a unui obiect care prezintă o cavitate sau care poate lua o formă scobită. Găvanul lingurii. ▭ Își făcu pumnii găvane, îi cufundă în iazul rece și scoțîndu-i plini de apă... îi azvîrli în obraji. GALACTION, O. I 48. Se opri să-și aprindă pipa, făcînd din palmă găvan chibritului. C. PETRESCU, A. 443.
♦ Scobitura în care e așezat ochiul; orbită. Lelea Ileana își culegea cu arătătorul drept lacrimile din găvanele ochilor ...