eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A depăna din picioare ?

Care e A depăna din picioare ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A depăna din picioare ":
A umbla mișcând repede picioarele

Expresia în context:
În urma tuturor, agățat de coada convoiului, venea depănând mărunt din picioare unul mai mic la trup și mai de nevoie decât toți. (G. TOPÂRCEANU)

Își îndesau în cap pălăriile bortite […] și prindeau să depene iute din picioarele goale, luând cărarea târgului. (citat din Mihail Sadoveanu)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Acolo vei ajunge in Marea Noapte, greu
De ginduri, de nelinisti, de-adinca-nduiosare.

Ma vei urma… Cuvintul va depana domol
Povestea fara nume a nuntii subterane;"
Pentru marile Eleusinii poezie de Ion Barbu

" Auzisem ca strabunicul tatei o rapise din Constantino-pol, unde fusese cu treburi de ale cirmuirii. Mai stiam ca avea mladieri de serpoaica si patima de dans.
Eram foarte copil, cind am cunoscut un frate de al strabunicului, mort si el la virsta de 95 ani. Pare ca-l vad. Sprincenele albe si stufoase ii acopera ochii vineti. Mi-l amintesc cu figura roscovana, cu pletele albe, cu caciula de astrahan trasa bine pe frunte, cu un sir de matanii, ce spunea ca le are de la Sfintul Munte. Le depana pe degetele ingalbenite de tabac prizind dintr-o frumoasa tabachere de abanos cu sidefuri mici, in litere cirilice
Era ultimul Fendulescu, nume derivat din Efendi, ce-l purta inca de la stapinirea turceasca sub care taica-su fusese zapciu ; apoi intitulat ca boier de neam", titlu ce s-a pastrat la unele rude."
Terase albe poezie de Agatha Bacovia

Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
DEPĂNÁ, deápăn, verb

I. tranzitiv

I. A înfășura firele dintr-un scul pe un mosor, pe o țeavă etc.; a face firele scul, desfășurîndu-le de pe un ghem sau de pe un fus. Își deapănă tortul Din care și-or țese lelițele portul. DEȘLIU, G. 47. Lelea Fira sta, Gheme depăna. COȘBUC, P. II 142. Călepele lăsate pentru bătătură le-au depănat pe țevi cu sucala. CREANGĂ, O. A. 299.
       • figurat Tu cu mînile-ncleștate, mai cu degetele depeni, Mai sucești verb reflexiv:eo țigară, numeri fire de musteți ...