eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A despica părul în patru sau a tăia părul sau firul de păr în patru sau în șapte ?

Care e A despica părul în patru sau a tăia părul sau firul de păr în patru sau în șapte ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A despica părul în patru sau a tăia părul sau firul de păr în patru sau în șapte ":
A cerceta cu minuțiozitate exagerată ceva

Expresia în context:
E în stare să taie un fir de păr în patru. (citat din Vasile Alecsandri)Negreșit, nu voi fi în stare să-ți dovedesc în limba învățaților și cu cartea în mână ce fel de boală este iubirea, câte grade de tărie are; cum un om simte într-un fel, și altul într-alt fel; cum o dragoste alungă pe alta, precum un cui scoate pe alt cui. Toate aceste le las pe seama celor ce știu să despice firul de păr în patru. (citat din Nicolae Gane)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Lutul manios urla ;
Pamantul se despica :

Nu-i destul c-ai blastamat"
Blastam de mama poezie de George Cosbuc

" Si splendori de calde primaveri
Cand despica fumul alb din zari
Cete de marunte randunici."
Peisaj poezie de George Meniuc

Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
DESPICÁ, despíc, verb

I.

1. tranzitiv (Uneori determinat prin «în două»; cu privire la un obiect, mai ales un lemn, o parte a corpului etc.) A crăpa, a tăia, a sparge de-a lungul, desfăcînd în două sau în mai multe bucăți. vezi spinteca. Parcă i-a despicat cineva țeasta în două. CAMIL PETRESCU, U. N. 429. Mîinile subțiri și aspre despicau anevoios așchiile. C. PETRESCU, S. 31. Iară Dragoș s-aținea, Și cel zimbru cum venea, Ghioaga-n frunte-i arunca, Fruntea-n două-i despica! ALECSANDRI, P ...