eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A dormi sau a fi, a sta, a rămâne etc. mort ca un buștean negru (popular şi familiar) ?

Care e A dormi sau a fi, a sta, a rămâne etc. mort ca un buștean negru (popular şi familiar) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A dormi sau a fi, a sta, a rămâne etc. mort ca un buștean negru (popular şi familiar) ":
A dormi neclintit

Expresia în context:
S-a uitat la Sorobetea, care dormea buștean, în lumina roșiatică a candelei îi vedea bine fața strâmbată de un sforăit tihnit. (citat din Liviu Rebreanu)M-am retras și am adormit buștean, fără să-mi dau seama că în cameră existau dușmani redutabili. (CONSTANTIN ARCU)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Vioara e — si-n vantul serii canta.
Ce suflet plange in bustean greoi?
Ce gand de aur piere prin noroi,"
Plopul poezie de Ion Pillat

" incetul cu incetul, s-au potolit miniile si apele s-au asezat in matca. Pastravii ageri au inceput sa se iteasca, urmariti de lostrite, flaminde, fulgerind dupa ei.
Numai lostrita cea mare nu se arata. O izbise vreun sloi sau vreun bustean repezit pe neasteptate de valuri? O tirise naprasnica viitura pe alte meleaguri? Se stramutase in genuni mai avute in peste? Aliman a cautat-o ingrijorat multa vreme. Pe la Paste iat-o ca s-a ivit. Mai mindra, mai vicleana, unduind trupul cu ispite femeiesti in el. Inima lui Aliman a inceput iar sa bata agera. Roseata i-a venit in obraji. Si barbatia, indrazneala lui de altadata s-au dovedit in tot soiul de ispravi de necrezut, biruind fara greutate puterile Bistritei furioase. Mereu si din toate incercarile iesea cu izbinda si se intorcea nevatamat Pescuitul lui era un neintrerupt noroc. Pleca intr-o doara sa prinza cu mina pe sub pietre citiva pastravi pentru o gustare si se intorcea indata cu desaga doldora.
Numai de lostrita rivnita, care acum il juca si il infrunta pe fata, nu se mai putea atinge, si ii simtea mereu dulcea ei greutate in bratele-i pline de amintirea ei."
Lostrita poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
BUȘTEÁN, bușteni, substantiv masculin Trunchi de copac (de obicei întreg) tăiat și curățit de crengi; partea tulpinii rămasă în picioare, după tăiere, cu rădăcinile înfipte în pămînt. vezi butuc, buturugă. Înșfăcă într-o singură mînă gleznele subțiri ale lui Ioniță... și așa, purtîndu-l ca pe un buștean, porni spre poartă. GALAN, Z. R. 271. Pare că un rîu de bușteni curge printre munți. BOGZA, C. O. 372. Peștii... pluteau alături cu buștenii noduroși de stejari. ODOBESCU, S ...