eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A face bucăți sau bucățele, dărăburi, mii și fărâme, grămadă, pământ, praf, pulbere, scrum, țăndări pe cineva sau ceva ?

Care e A face bucăți sau bucățele, dărăburi, mii și fărâme, grămadă, pământ, praf, pulbere, scrum, țăndări pe cineva sau ceva ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A face bucăți sau bucățele, dărăburi, mii și fărâme, grămadă, pământ, praf, pulbere, scrum, țăndări pe cineva sau ceva ":
a) A bate, a hăcui, a tăia, a zdrobi, a omorî, a nimici, a distruge (pe cineva sau ceva)

Expresia în context:
De i-oi da drumul, te face mii și fărâme. (citat din Ion Creanga)Atunce craiul lor au poroncit s-aducă tunurile ca să spargă porțile, dar mai întăi au trimis răspuns călugărului, care ședea în clopotniță, să deschidă, ori face monăstirea praf și pulbere. (C. NEGRUZZI)

- Dacă ești fată curată, intră să te dăruiesc cu ceva, iar de nu, du-te cât mai departe, că am o cățelușă cu dinții de fier, cu măselele de oțel, când i-oi da drumu, praf și fărâme te face. (http://www.piticipenet.ro/)

b)

(figurat)A combate cu argumente puternice, decisive; a reduce la zero, a anula, a desființa: Critica a făcut praf ultima sa carte.
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Cu universul redus
La bucata de paine
In care se mai vad"
Piata buzesti poezie de Ana Blandiana

" Un gand ma zvarcoleste ca lupu-n vagauna:
Au nu cumva am dat eu bucata cea mai buna?
Au partea cea stricata, in ea c-un vierme gras,"
Jumatatile vietii mele poezie de Carare Petru
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
BUCÁTĂ, bucăți, substantiv feminin

1. Parte tăiată sau ruptă dintr-un corp solid; fragment, frîntură. Într-un șomoiog era o bucată de sîrmă și cu ea și-a zdrelit toată palma. PAS, L. I 79. O ceapă, un usturoi și-o bucată de mămăligă rece din poliță sînt destul pentru o nevastă tînără ca tine. CREANGĂ, P.

6. [Făt-Frumos] prăvăli o bucată de stîncă. EMINESCU, N.

7.
       • Expresia: A face (sau a rupe, a sfîșia, a tăia etc.) bucăți (sau în bucăți sau bucăți-bucăți) = a rupe (sau a sfîșia etc ...