eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A face gâtul leică și pântecele balercă ?

Care e A face gâtul leică și pântecele balercă ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A face gâtul leică și pântecele balercă ":
A bea peste măsură

Expresia în context:
Moș Mitriță din deal aman mai știa să-și facă gura leică și pântecele balercă. (RADU PARPAUTA)Făcea gâtul leică și pântecele balercă, încât o vreme uita să vorbească. (www.scritub.com/)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Copiii sarira cei dintii si se jeluira dupa Aliodor mai abitir decit dupa maica lor.
O femeie care bause cam multa tuica din balerca unde se plamadise sarpele, privindu-l, simti greata si incepu sa verse. Alta, catind sa-i vie in ajutor, se porni si ea pe acelasi lucru. Si in urma lor alte zece. Care cum afla de ce e vorba, nu mai astepta, se punea pe icnit.
Apoi se urnira la treaba asta barbatii cu duiumul."
Sarpele Aliodor poezie de Vasile Voiculescu

" Si Scoroamba povesti popii cum si-a luat masurile. A bagat mai intii printre ajutorii de graj-dari ai lui lani un om al lui, un baietas spalacit si sters, care face pe natingul. Sta la cozile cailor sa le curete si-i slujeste pe rindasi in picioare, ca pe niste boieri la masa. Le cara mai ales rachiu cu vadra. Asta are porunci sa fie cu ochii si mai ales cu urechile deschise in patru.
El, potrivindu-si o barba alba, plete carunte si port cuviincios de muntean, a luat o caruta cu doi bouleni, a urcat in ea un butoi cu tuica si o balerca plina cu otet si a desjugat la coltul grajdurilor Iui lani. Sta zi-noapte acolo, sub coviltirul infundat cu fin, ca un paianjen urzind o plasa in jurul cui intra si iese.
~ Astept sa-mi pice calugarul ori caldararul De-aia imi pare rau de tot timpul pierdut pe aici, sfirsi Scoroamba, si se grabi sa plece fagaduind vesti."
Alcyon sau Diavolul alb poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
BALÉRCĂ, balerci, substantiv feminin (Moldova, Bucovina) Butoiaș. Balerca cu rachiu fusese în căruța lui. BUJOR, S. 98.
       • Expresia: A-și face gîtul leică și pîntecele balercă vezi leică.
♦ Conținutul unui asemenea vas. Spune stolnicului să scoată din pivniță o garafă de Comanăaria de cea mai bună... Am adus-o eu însumi de la Chipru... ține opt sute de lei balerca. ALECSANDRI, T. 1243.

– plural și: balerce (TEODORESCU, P. P. 163). ...