eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A face o casă ?

Care e A face o casă ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A face o casă ":
a) A construi o casă

Expresia în context:
            întristeze sau să-și închipuie că vrea să-i strice A făcut o casă confortabilă.                     casa. (citat din Liviu Rebreanu)S-așa, cam tot singur la țară, mi se și b)

(învechit); (figurat)A se căsători: mai urăște, om vorbi de cele trecute, de pe când Au făcut nunta Vasile-vodă fiicei sale… eram holtei, de pe când îmblam să stricăm după cneazul Ragivil…; numai cu ce inimă și sfat           casele oamenilor, adaose el râzând, și uită și tu au făcut acea casă după om de lege calvinească?  ce-i pe capul tău știi, vorba ceea capu să (citat din scriitorul: Miron Costin)                  trăiască, belelele curg. (citat din Mihai Eminescu)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Si pe culmea departata
Vezi o casa inalbind...
Acea culme inverzita"
Reintoarcerea poezie de Alexandru Macedonski

" Cand e-n taina-nsufletita de-o simtire ca a ta.
Luminoasa si voioasa ti-era casa parinteasca...
La intrare verzii dafini o-nfloreau fermecatori,"
Prietenie apusa poezie de Alexandru Macedonski
Definiție din
Micul dicționar academic, ediția a II-a
casă1 substantiv feminin [Atestat: COD. VOR. 26/9 / Plural: se, (reg) si, căși[1] / Etimologie: moștenit din latinescul casa] 1 Clădire destinată pentru a servi de locuință omului. 2 (Îla) De Făcut în casă1 (1). 3 (Pex) Clădire. 4-5 (Îe) (A avea) o de copii (A avea) copii mulți. 6 (Îe) A-i fi cuiva a și masa masă A duce o viață ordonată și liniștită. 7 (Îe) A nu avea (nici) și (nici) masă A duce o viață neregulată, plină de griji și frământări. 8 (Iuz; îs) Fată în Servitoare. 9 (Iuz; îs) O pereche (sau un rând) de case Clădire mare, cu multe camere ...