eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A fi de sau a avea neapărată nevoie sau trebuință ?

Care e A fi de sau a avea neapărată nevoie sau trebuință ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A fi de sau a avea neapărată nevoie sau trebuință ":
A fi sau a avea absolută nevoie

Expresia în context:
[Eu cer] poate prisos acolo unde se află ceea ce este de neapărată trebuință. (AL. ODOBESCU)Să aibă foc, lucru ce-i era de neapărată trebuință. (VASILE DRAGHICI)Nu-i vorbă, că mie una nu-mi face trebuință. Dar tare mă mier și eu de așa comédie!… (citat din Ion Creanga)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

"
Tipatescu: (nervos) Pentru ce? Pentru ce? Tu ma intrebi pentru ce? Pentru nerozia care ai facut-o tu, pentru ca sa evit nenorocirea pe care ai cauzat-o tu din neglijenta. Se poate atata distractie! Atata nebagare de seama! O scrisoare de amor s-o arunci in nestire intr-un buzunar cu batista, si s-o pierzi ca si cum ai pierde o hartie indiferenta, ca un afis, dupa ce ai iesit de la reprezentatie La atata lipsa de judecata, sa-ti spui drept, nu m-asteptam! Ce Dumnezeu! Esti femei in toata firea, nu mai esti copil. Atata neglijenta nu se pomeneste nici in romane, nici intr-o piesa de teatru.
"
O scrisoare pierduta poezie de Ion Luca Caragiale

" Cand un om insarcinat sa manuiasca bani publici ia din acei bani si-i intrebuinteaza pentru nevoile sale particulare, se numeste delapidator, cand un om subtilizeaza o valoare ce i s-a incredintat si cauta sa nu dea seama de ea, se numeste abuza tor de incredere, si acela care isi insuseste dintr-o casa de fier o suma a altcuiva anume se numeste hot. Nu e asa?
Cum se numeste acum acela ce, fiind mai mare peste necredinciosul depozitar, il ingaduie indelunga vreme, ani intregi, sa exercite aceste industrii? Acela, mai-marele, se numeste in mai multe feluri, dupa motivele diverse ale ingaduielii sale: daca cu stiinta, complice; daca din nebagare de seama, negligent; daca din incredere oarba, prea din cale-afara naiv; daca din nepricepere, incapabil - in toate cazurile si dansul e foarte vinovat.
Dar numai atata am gasit eu la teatru?"
Scrisoare poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
NEBĂGÁRE substantiv feminin (În locuţiune adverbiala) Din nebăgare de seamă = din lipsă de atenție sau de grijă, din neglijență. Din nebăgare de seamă și fără de voia mea am călcat pe coprinsul tău. ISPIRESCU, L. 42. Nu-ți poți închipui ce rău poți face din nebăgare de seamă. CARAGIALE, O. VII 327. (Învechit) Cu nebăgare de (sau în) seamă = fără a da atenția cuvenită. Să nu trecem cu nebăgare în seamă pe lîngă Bălănești. NEGRUZZI, S. I 195. Cu nebăgare de samă, bînd o dată apă pe osteneală, au căpătat oftică ...