eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A fi pestriț sau tărcat, rău, câine la mațe sau a fi cu mațe sau mațele tărcate sau bălțate ori a avea mațe pestrițe sau negre (popular şi familiar) ?

Care e A fi pestriț sau tărcat, rău, câine la mațe sau a fi cu mațe sau mațele tărcate sau bălțate ori a avea mațe pestrițe sau negre (popular şi familiar) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A fi pestriț sau tărcat, rău, câine la mațe sau a fi cu mațe sau mațele tărcate sau bălțate ori a avea mațe pestrițe sau negre (popular şi familiar) ":
A fi rău la suflet

Expresia în context:
Nevasta acestui sărac era muncitoare și bună la inimă, iar a celui bogat era pestriță la mațe și foarte zgârcită. Vorba veche: „Tot un bou ș-o belea”. (citat din Ion Creanga)Ai să vezi, de altfel, că nu-i chiar așa de pestriț la mațe, cum pare, dar e fricos și se teme de inspectorul maghiar. (NICOLAE MARGINEANU, MIRCEA MICLE)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Spre barbat, privirea asta insamna : sa-mi dai iertare !
Nu stiu ce-a ur mat de-aici ; cum au mai trait, n-am veste,
Insa stiu atata, cum ca..."
Pe pamantul turcului poezie de George Cosbuc

" Lui Volbura-mparatul ii trece timpul greu,
Iar Salba-n toata ziua matanii multe face
Si-n zari tinteste ochii, sa vina cine-i place. "
Fulger poezie de George Cosbuc
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
MAȚ, mațe, substantiv neutru

1. (Mai ales la plural ) Intestin al animalelor și păsărilor sau (popular) al oamenilor. Trimise mațele la pîriu cu o credincioasă d-ale ei. ISPIRESCU, E. 66.
       • Expresia: A-i chiorăi (cuiva) mațele (de foame) = a-i fi cuiva foarte foame. A fi pestriț la mațe (sau cu mațele pestrițe) vezi pestriț.
       • Compus: (familiar) mațe-goale (sau fripte) = denumire disprețuitoare dată unui om sărac și lihnit de foame, prin extensie unui om pentru care cineva nu are considerație. Ajungem la sfîntul Ilie în Gorgani,

– moftangiul după noi; mergem pe la Mihai-vodă ...