eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A frământa glodul ?

Care e A frământa glodul ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A frământa glodul ":
A merge mult timp prin glod

Expresia în context:
Usinevici figurează din nou pe fișele de mobilizare și veteranul războiului ruso-japonez este nevoit, din nou, să frământe glodul drumurilor desfundate ale Rusiei războinice. (IURIE COLESNIC)Când ploua mult, copiii erau nevoiți să frământe glodul până la școală.
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Piatra, nu ma saruta, Ca ti-i ca piatra gura Si ca piatra inima.
Ce-am facut de-ai blestemat, Lacrima ca mi-a secat Si de om m-am strainat? Mi-ai facut cerul de glod Si drumul ca de prohod, Ca sa-l trec sa nu mai pot. Stiu-te-as, de nu te-as sti, Cum ai sta si m-ai privi -Cu blestem tot te-as grai, Nici sa poti a te caina, Cum ti-oi blestema gura. S-o ai ca matraguna! Sa-ti faca si umbra seaca, Pe piatra sa ti-o rascoaca, Sa-ti fie pusta dadaca. Sa n-ajungi sa mai ajung, Sa-ti vad fruntea pe genunchi, De urata - ca un trunchi. Cand mi-a fost dragostea-ntai, Sa mi-o sfasii sub calcai, M-ai lovit cu batalii, Si-ai ghiontit plumbul sa muste Din ochiul scalamb de pusca. Sa-mi deie viata de dusca. Si-ai facut sa-mi port pe maini, Pe vreme de timp hapsan, Mormantul printre straini. Dar de drag ce l-am avut Plaiul, de frumos si mult, Am aflat piatra de scut!
Si l-am asezat departe, Omu-nvesmantat cu cearta, Avea-o-ar sa n-aiba parte De paine, nici de cutit, Nici de stropul racorit, Cu piatra ca m-a-nvrajbit. Nici de umbra lui macar, Sa-i treaca vorba-nzadar, Sa-i faca mersul talhar! Lua-l-ar negru-n puhoaie, Ca-a bagat piatra-n razboaie!."
Piatra in razboaie poezie de Anatol Codru

" Ei par o gloata de norod,
Pe cai pitici si plini de glod
In scari temutul voievod"
STEFANITA-VODA poezie de George Cosbuc
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
GLOD, (2) gloduri, substantiv neutru (Regional)

1. Noroi. Cu cît s-apropiau de hățișuri, glodul era mai adînc. CAMILAR, TEM. 384. Luară și cal și teleguță... de-l scoaseră din glodul unde se nomolise. ISPIRESCU, L. 374. Vîntul primăverii a uscat glodul. NEGRUZZI, S. I 321.
       • figurat Istoricii contemporani Spun rău de Pipăruș-Viteazul, Cu glod îi feștelesc obrazul Și-l vînd cu patru gologani. COȘBUC, P. II 251.

2. (Mai ales la plural ) Bulgăre de pămînt uscat sau înghețat. Mi l-am închipuit din copilărie, un cîmp uriaș, răscolit, spart, cu gloduri arse ...