eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A-i degera sau a-i îngheța cuiva măduva-n oase sau în ciolane etc. de frig (popular şi familiar) ?

Care e A-i degera sau a-i îngheța cuiva măduva-n oase sau în ciolane etc. de frig (popular şi familiar) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A-i degera sau a-i îngheța cuiva măduva-n oase sau în ciolane etc. de frig (popular şi familiar) ":
A-i fi foarte frig

Expresia în context:
[…] și până-n ziuă fiind ieșiți din sat, cam pe la prânzul cel mare ne-aflam iar în Fălticeni, trecând desculți prin vad, în dreptul Baiei, Moldova înghețată pe la margini, și la dus și la întors, de ne degera măduva-n oase de frig! (citat din Ion Creanga)Vai de noi și de noi, că ne-a înghețat limba în gură și măduva în ciolane de frig! (IDEM)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . Stoarce i, stoarce i maduva din ara!
Nu va pese! Strivi i totul! Cugeta i ca poate m`ini"
Carmacii poezie de Alexandru Vlahuta

Draga mamei poezie de George Cosbuc
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
MĂDÚVĂ substantiv feminin

1. Substanță moale aflată în interiorul oaselor, care ia parte la formarea sîngelui și ajută la formarea țesutului osos. Trecînd desculți prin vad. ne degera măduva-n oase de frig. CREANGĂ, A. 116.
       • Măduva spinării = parte a sistemului nervos central, aflată în interiorul coloanei vertebrale, care are ca funcție principală coordonarea reflexelor medulare și conducerea știrilor la centrii nervoși. Expresia: Pînă în măduvă sau pînă în (sau la) măduva oaselor = profund, adînc ...