eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A i se face coliva sau a fi cu a îi bate, a îi suna, a îi juca coliva în piept, sau a mirosi a colivă (popular) ?

Care e A i se face coliva sau a fi cu a îi bate, a îi suna, a îi juca coliva în piept, sau a mirosi a colivă (popular) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A i se face coliva sau a fi cu a îi bate, a îi suna, a îi juca coliva în piept, sau a mirosi a colivă (popular) ":
A fi aproape să moară

Expresia în context:
Copii, să nu-i mai numeri, tot galbeni și duși, cu coliva-n piept. Le căra mere într-un sufertaș. (citat din scriitorul: Eugen Barbu)După ieșirea din spital, părinții fetei și-au dat seama că ea era cu coliva-n piept și erau deznădăjduiți.
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Cu mana mea pe rand ii primenii.
Le fac coliva si-i veghez la noapte
Cand primul somn le e asa stangaci..."
Baba visa poezie de Ion Pillat

Popa Tunsu poezie de Nicolai Costenco
Definiție din
Micul dicționar academic, ediția a II-a
colívă substantiv feminin [Atestat: (a. 1588) cuvânt despre BĂTR. I, 195 / V: íbă2 / Plural: ve, vi / Etimologie: vsl кoливa, gr χόλβογ] 1 (În practicile religioase ortodoxe) Grâu fiert amestecat cu zahăr și cu nuci pisate și ornat cu bomboane și zahăr pudră, care se împarte de pomană la înmormântări și la parastase. 2 (Pop; îe) A i se face va sau A fl cu (sau a îi bate, a îi suna, a îi juca) va în piept sau A mirosi a A fi aproape să moară. (Îe) A mânca cuiva va A dori moartea cuiva. 4 (Îae) A omorî pe cineva. ...