eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A ieși sau a rămâne mofluz ?

Care e A ieși sau a rămâne mofluz ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A ieși sau a rămâne mofluz ":
A da faliment

Expresia în context:
Cum s-a răspândit vorba și despre asta, au intrat la grijă mare creditorii lui kir Ianulea, că rămâne mufluz, și s-au adunat cu toții la cafeneaua de la Hanul cu Tei […] (I. L. CARAGIALE)

- Apoi vezi, nici asta nu se mai poate de-acum, vorbi el. Toate sărbătorile cele mari au fost prinse de alții gata, s-a isprăvit! care-a apucat a se chivernisi de la început, bine de bine. Care nu, rămâne mofluz pe vecii vecilor. (G. TOPÂRCEANU)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Zorile se desteptau grabite. Ite albe si aurii se teseau printre ramuri, pretutindeni.
Am ridicat mofluz tabara si am plecat peste saua muntelui, inapoi, la tamazlic, unde lasasem o parte din bagaje. Acolo trebuia sa ma despart de Bujor.
Cind am iesit sus pe piscul chel, zorile se umflau albe, de jur imprejurul buzelor cerului, ca o spuma clocotita de lapte gata sa dea in foc."
Misiune de incredere poezie de Vasile Voiculescu

" Boierul, desi inglodat pina-n git de politicaua lui, a alergat numaidecit la cirmuirea cea mai inalta. S-au dat porunci aspre la toate ispravniciile, s-au pus privegheri la toate vamile, trecato-rile si codunurile, s-au calcat toate gazdele de hoti, s-au ravasit toate ascunzisurile lor cunoscute, s-au prins si pus la butuc multime de prepusi, s-au fagaduit ca mezat mii de lei rasplata denuntatorilor Deocamdata, toate zadarnic Nici macar nu se stia cine furase. Banuielile cele dintii cadeau pe Amoasei. Dar puteau fi si altii.
in sfirsit, boierul s-a intors mofluz la conac si a inceput cercetari pe seama lui, prin trepadusii si argatii cu care a impanat tirgurile si bilciurile.
intre timp, Egon isi rodea de nerabdare zabala sus, la Podul-Calului, asteptind. Venise cu pilcurile lui de armasari, pentru schimb. Dar Dragaica trecea, si Amoasei nu se arata. S-au infatisat altii, tovarasi mai marunti, cu prazi frumoase. Dar ungurul nu s-a uitat la ele. intreba din ce in ce mai furios despre capetenie si despre armasarul balan. Si nimeni nu stia sa-i spuie. La urma, injurind groaznic, a intors minios spatele si s-a urnit, inveninat de infruntarea valahului, indarat."
Alcyon sau Diavolul alb poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
MOFLÚZ2, mofluji și mofluzi, substantiv masculin

1. (Ieșit din uz) Persoană care a dat faliment, falit. Nu-i asta o socoteală de mofluz? EMINESCU, N. 148. Pierderea corăbiei lui îl făcusă mofluz. DRăGHICI, R. 306.
       • Expresia: A ieși sau a rămîne mofluz = a) a da faliment; b) a nu reuși într-o afacere după așteptări, a i se încurca cuiva socotelile, a rămîne păcălit. Cogemete bancheri... să iasă deodată mofluz! CONTEMPORANUL, VII 386.

2. Om nemulțumit, dezamăgit, blazat. Unii s-au desprins pe furiș, chipurile să se mai răcorească și să facă doamnelor complimenturi ...