eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A împinge sau a îndemna, a duce pe cineva păcatul sau păcatele să sau de . v. păcat. A împinge bani cuiva ?

Care e A împinge sau a îndemna, a duce pe cineva păcatul sau păcatele să sau de . v. păcat. A împinge bani cuiva ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A împinge sau a îndemna, a duce pe cineva păcatul sau păcatele să sau de . v. păcat. A împinge bani cuiva ":
A mitui (pe cineva)

Expresia în context:
După ce mi-au luat fetița, n-am stat cu mânile-n sân am împins bani comandanților de jandarmi. (citat din Eusebiu Camilar)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Molatic lazarone dormind — visand mereu.
Vezuviul in aer impinge zi si noapte
Coloana sa de flacari, coloana sa de fum..."
Noaptea de noiembrie poezie de Alexandru Macedonski

" Nu carnea noastra poate sa dea palme Neprihanitei stele de departe, Ci vorbele zburate ca o piatra Din laconismul nostru de sudalme, Metodice sudalme, foarte calme.
Ce ni-i obrazul, daca avem si cuget, Daca sub blana noastra cea de aur impinge lira coarnelor de taur, Care devora, muge si strapunge?
Ce-i painea, daca gura o-nrazboaie, Daca mai vrem samanta sa rodeasca,

Instinctul foamei sa ne omeneasca Cutitele in greva, ca nu taie?"
Ura coarnelor de taur poezie de Anatol Codru

Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
ÎMPÍNGE, împíng, verb

III.

1. tranzitiv A mișca, a urni, a deplasa, a muta (pe cineva sau ceva) din loc, exercitînd o apăsare. Observînd că o carte din bibliotecă ieșea din rînd afară, o împinsei înăuntru. ARGHEZI, P. T. 153. A deschis apoi fereastra, și pe colțuroasa stîncă, Hohotind, a-mpins cadavrul în prăpastia adîncă. COȘBUC, P. I 121. Vulpea a și început cu picioarele a împinge peștele din car jos. CREANGĂ, O. A. 295. El ștergarul i-l desprinde și-l împinge lin la vale, Drept în creștet o sărută pe-al ei păr de aur moale ...