eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A împroșca pe cineva cu noroi sau a zvârli sau a izbi, a stropi cu noroi în cineva ?

Care e A împroșca pe cineva cu noroi sau a zvârli sau a izbi, a stropi cu noroi în cineva ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A împroșca pe cineva cu noroi sau a zvârli sau a izbi, a stropi cu noroi în cineva ":
A calomnia pe cineva

Expresia în context:
[…] astăzi au ajuns la cele mai înalte demnități ale țării, și-au creat stări colosale și stropesc cu noroi pe cei care nu i-au imitat!… (citat din scriitorul: Nicolae Filimon)Doresc să arăt că un om care este sprijinit, criticat chiar, dar într-un mod obiectiv, are alt elan în a-și îndeplini idealurile decât unul care este permanent împroșcat cu noroi înveninat. (ION HADÂRCA)Cum ar fi dacă n-am mai împroșca, mult prea des și nemeritat, cu noroi. Dacă nu am mai culpabiliza la modul general și cu o frecvență mult prea mare […] (ELENA DICAN)Cu siguranță, l-ar fi împroșcat cu noroi și i-ar fi aruncat în față acuzații […] (CAMELIA CAVADIA)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Morile-ncet se macina pe sine
In vantul de noroi si diamant.
In lucr uri reci se-nnegureaza bland"
Vitraliu autumnal (III) poezie de Arcadie Suceveanu

" Vad diavoli cu aripi si evantai,
Vad ingeri de noroi si mucegai,
Si adevar u-n dinti cu o zabala."
Infernul poezie de Arcadie Suceveanu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
NORÓI1, noroaie, substantiv neutru Pămînt (de pe un loc umblat) amestecat cu apa adusă de ploaie, de rîuri etc.; glod, tină. vezi nămol, mocirlă. Era o clădire veche... stropită de toate noroaiele, mînjită de toate intemperiile naturii. ANGHEL, PR.

15. Ploaia cădea măruntă pe stradele nepavate... și prin bălțile de noroi. EMINESCU, N. 33. Pulberea și noroiul se succedă cu o regularitate de desperat. NEGRUZZI, S. I 95.
       • (În metafore și comparații, exprimă ideea de murdărie, josnicie, decădere etc ...