eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A închide dosarul sau un dosar (ştiinţe juridice) ?

Care e A închide dosarul sau un dosar (ştiinţe juridice) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A închide dosarul sau un dosar (ştiinţe juridice) ":
A opri cercetarea într-un proces; a pune definitiv capăt unei acțiuni judiciare, unor cercetări, unei anchete, fără a fi ajuns la soluționarea lor în fond; a clasa dosarul

Expresia în context:
Dă-mi oarecare timp, lasă-mă să vorbesc eu cu el și să văd dacă-ți poate închide dosarul. (citat din scriitorul: Valeriu Anania)

[… ] toți cei în măsură să ancheteze s-au lăsat păgubași, au închis dosarul sau nici măcar nu l-au deschis ca sa aibă ce închide. (citat din scriitorul: Eugen Uricaru)

Îl chemase pe Constantin Lipan și îi ceruse să suspende urmărirea și să închidă dosarul. (citat din scriitorul: Cezar Petrescu)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
DOSÁR, dosare, substantiv neutru Totalitatea actelor referitoare la o afacere, la o chestiune, la o problemă, la o persoană; învelitoare de carton în care se pun aceste acte. Pe masa de lucru, dosarele grele Strîng cifrele vieții în val: Sub fruntea înaltă se-ncheagă din ele Al nostru dintîi cincinal. DEȘLIU, M. 69. Înainta cereri, devize, planuri, memorii care călătoreau de la un birou la altul cu numere, rezoluții, parafe și peceți, pînă cînd adormeau într-un dosar. C. PETRESCU, Î ...