eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A îngroșa rândurile ?

Care e A îngroșa rândurile ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A îngroșa rândurile ":
A-și spori numărul

Expresia în context:
Unii dintre prizonierii armeni risipiți prin România și care, în lipsa unor lagăre de concentrare, fuseseră puși la diferite munci, au fost  trimiși în  Germania, pentru  a  reîncepe instrucția și a îngroșa rândurile Legiunii. (VARUJAN VOSGANIAN)Cei aproximativ 500 de absolvenți vor îngroșa rândurile șomerilor din județ, al căror număr se ridica la sfârșitul lunii trecute la zece mii de persoane. (http://www.glasul-hd.ro/)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" La durerea asta se adaugau si altele, cu osebire pagubele aduse turmei. Pina acum mersese cum mersese. Dar de cum iesise pusnicul pe poarta, jigadinile tabarira pe vite. Surul, lupul indraznet si fioros, nu mai avea teama. La trei-patru zile insfaca mielul sau oaia. Cine putea sa-i tie piept? Singur parintele Sofonie il punea ca pe o fiara a lui in fxiu, cum bunaoara sfintul Haralam-bie, leul. Asa spuneau calugarii ciobani alergind la staret, care, cu salele lui mursicate de coltii podagrei, ii intelegea prea bine, dar nu avea altceva sa le dea decit mina pufoasa de sarutat.
Pina intr-o zi, preasfintia-sa, biruit de rautatea dihaniilor, ceru un condei ca sa adauge la bucatele trimise ascetului un ravas, cu porunca sa se roage si sa vegheze ca si inainte asupra turmei spircuite de jivini. Antonie a citit sau nu tidula, dar lupul nu-si inceta pradaciunile. insa neindoielnic fu ca saptamina urmatoare fratele urcat cu papornita de mincare vazu unul din corbii parintelui Antonie cu ravasul staretului in cioc. Si numaidecit dete stire in manastire ca il trimetea stapinul, adica schimnicul, cu plingerea la cer. Ceea ce mai mingiie pe bicisnicii parinti si ingrosa basmul.
- Ti-aduci aminte, parinte Nectarie, cind a slobozit de sus icoana Maicii Preciste in capul parintelui Sava, care mincase carne in ajunul Adormirii?"
Schimnicul poezie de Vasile Voiculescu

"Si au mai lasat, in noaptea in care au disparut, si un ceas mic de mana, o manta de piele si o busola uitata poate in bajbaiala plecarii in intunericul noptii.
Se intelege ca toate au servit si au ingrosat scornelile si vorbele
Lelutiei despre "
In razboi un pogon cu flori poezie de Nicolae Velea
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
ÎNGROȘÁ, îngróș, verb

I. reflexiv

1. (Despre corpuri solide) A deveni mai gros, mai voluminos, cu diametrul mai mare. Trunchiul copacului s-a îngroșat.
       • Expresia: Se îngroașă treaba (sau lucrul, gluma) = lucrurile încep să capete o amploare nedorită, să ia o întorsătură îngrijorătoare. Treaba se-ngroașă, trebuie asprime. ALECSANDRI, T. 1399. Deacă vedea și vedea Că gluma se ingroșa... La Gheorghiță se ducea. TEODORESCU, P. P. 599.
♦ tranzitiv (Cu privire la obiecte solide) A face sâ fie mai gros (prin adaos de material la suprafața lui); (cu privire la linii) a face mai lat ...