eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A-l apuca sau a-l cuprinde, a-l prinde amețeala pe cineva sau a-i veni amețeala sau cu amețeală cuiva ?

Care e A-l apuca sau a-l cuprinde, a-l prinde amețeala pe cineva sau a-i veni amețeala sau cu amețeală cuiva ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A-l apuca sau a-l cuprinde, a-l prinde amețeala pe cineva sau a-i veni amețeala sau cu amețeală cuiva ":
a) A ameți

Expresia în context:
Picioarele îi sunt amorțite, nu le mai simte, îl cuprinde amețeala. (citat din Liviu Rebreanu)Dar și pe cei din curte, mai ales pe Tic și pe Ursu care nu-și mai aminteau nimic despre frânghie, îi apucă amețeala la vederea înspăimântătoarei galerii. (CONSTANTIN CHIRITA)

b)

(figurat)A nu mai putea accepta, suporta, tolera ceva; a fi foarte afectat de ceva: Copleșit de avalanșa insultelor, simțea că-l apucă amețeala. (citat din scriitorul: Cezar Petrescu)Ies însă din când în când și eu ca să-mi caut de treburi, și câteodată parcă mă cuprinde amețeala în fața celor ce au să-mi vadă ochii. (citat din Ioan Slavici)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Lucreaza cu zel!
Cu dintii apuca priponul cel tare,
Il musca, il roade si-l r upe,-n sfarsit:"
Calul arabului poezie de Alexandru Macedonski

"Ciuma cea pagana
Mi-o apuca strans de mana.
Copilita-i zice: Ciuma!"
Ciuma poezie de Vasile Alecsandri
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
APUCÁ, apúc, verb

I. I.

1. tranzitiv (Adesea urmat de determinări introduse prin prepoziție «de») A lua, a prinde (cu mîna sau cu ajutorul unui instrument). M-a apucat de ciuf și mi-a ridicat spre el fruntea, ca să mă privească în ochi. SADOVEANU, N. forme

13. Fata babei leapădă repede lada jos și dă să apuce o plăcintă, să-și potolească foamea. SBIERA, P. 210. Făt-Frumos se duse în grajdurile împărătești, unde erau cei mai frumoși armăsari... ca să-și aleagă unul; dar, cum punea mîna și apuca pe cîte unul de coadă, îl trîntea ...