eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A-l lua pe cineva dracul sau dracii, mama dracului, toți dracii, naiba ?

Care e A-l lua pe cineva dracul sau dracii, mama dracului, toți dracii, naiba ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A-l lua pe cineva dracul sau dracii, mama dracului, toți dracii, naiba ":
a) Se zice când este amenințat cineva

Expresia în context:
Căpitanu este tata cumpaniei și cumpania este fata căpitanului Fiți mândri de tatăl vostru, că vă ia mama dracului! Fiți deciuplinați! Fără deciuplină, armata este o adunătură de oameni periculoși mai bine s-o dai dracului! (ANTON BACALBAȘA)

b)A muri: Pe bătrân l-a luat mama dracului și, doar uneori, îi simțim lipsa. c)  A o păți: - Dar bine, măi țărane, ce porcării spui pe lângă cerdacul meu, că te mănâncă mama dracului! Acuș te pun la scară și-ți trag o bătaie, de te-or duce cu cerga acasă… Înțeles-ai? (citat din Ion Creanga)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

"
Am o soata, drac de soata:
Ma trimite pan la piata"
Drac de soata poezie de Carare Petru

"

Iese Soldea-n strai de iarba,
Hot cu ochii, drac la umblet:
L-am vazut pe Papa-Lapte"
A fost odata ca niciodata poezie de Carare Petru

Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
DRAC, draci, substantiv masculin

1. (În concepțiile religioase și în superstiții; familiar, mai ales în zicători, proverbe, expresii, de obicei nearticulat) Ființă imaginară considerată ca spirit al răului, al întunericului; diavol, necuratul. Eu nu m-am închinat nici domnului, nici dracului. BENIUC, vezi

13. Stai, nu fugi; nu e drac; e un biet om ca toți oamenii. SADOVEANU, despre P. 101. Tremurau, într-un fluid luminos și vioriu, draci mici, spînzurați de coarne, care zupăiau din piciorușe. EMINESCU, N ...