eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A lansa moda sau o modă ?

Care e A lansa moda sau o modă ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A lansa moda sau o modă ":
A face ca vestimentația, comportamentul, creația sa originală să fie adoptată de un număr mare de oameni

Expresia în context:
Un turban verde, cu penaj alb, ceru el – tocmai se lansa moda turbanelor din catifea pentru femei. (citat din Nicolae Tic)

Înflorește un adevărat comerț cu relicve franceze (grade militare, Legiunea de Onoare, mânere de spadă)

și se lansează o modă a denigrării lui, modă ce contaminează nu numai societatea saloanelor […] (CONSTANTINA RAVECA BULEU)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" in orice caz, dezastrul se desemna iminent.
Prietenii, speriati, se ingeniau cum sa dreaga lucrurile. Trebuiau impacate, chiar fuzionate cele doua politici potrivnice, in interesul bunei stari publice. Daca eu as fi fost rapus, tirgul intra iar in anosteala bruta de altadata. Avindu-se in vedere sexele celor doi sefi dusmani, se lansa zvonul ca in dosul acestui razboi dintre d-na X si mine se ascunde in realitate o slabiciune reciproca, o inclinare nemarturisita a unuia pentru celalalt. Si cum, orgoliosi, nici unul nu vrea sa intinda cel dinlii mina, preferim sa ne amagim pasiunea, sa ne inabusim iubirea in chipul acestei refulari freudiene.
Splendida lamurire a ciocnirilor dintre noi si un nou prilej de preamarire a dragostei curate. Mi se facura tot mai intetite aluzii la insuratoare cu doamna. Ce sa mai astepte un holtei ca mine?"
Farsa poezie de Vasile Voiculescu

" - Pacat! Credeam ca e mostenire, si in acest caz ar fi putut sa-ti lase ceva exceptional: un cap de zimbru, de pilda. Totusi - adause, ca sa ma mingiie - si astea fac citeva zeci de mii de franci.
Apoi se lansa in teoria cultului pentru marcile postale, perora despre foloasele morale si materiale, ba chiar intelectuale, ce ne aduce aceasta nobila pasiune, care pe linga ca ne invata istorie, geografie, economie politica si altele multe, ne agoniseste un capital sigur, ce creste in valoare an cu an pina la sume fabuloase.
il ascultam distrai, simtind totusi cum tumultul launtric se domoleste sub alintarile unor cuvinte aproape neluate in seama."
Capul de zimbru poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
LANSÁ, lansez, verb

I. tranzitiv

1. A pune pentru prima oară în circulație, a răspîndi, a împrăștia, a difuza, a face larg cunoscut. Voi lansa strigătul adînc, pătimaș, Al femeii ce crește copii Și verb reflexiv:ea să-i vadă crescind. BANUȘ, B. 107.
       • reflexiv pasiv Se lansează un cîntec nou. Într-o săptămînă, dacă melodia e reușită, cîntecul acesta îl va cînta întreaga Moscovă. STANCU, U.R.S.S. 95.

2. A arunca, a azvîrli (înspre un obiectiv). A lansa o torpilă.
♦ reflexiv A se arunca cu putere, a face o săritură îndrăzneață ...