eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A lăsa la latitudinea sau aprecierea, (învechit) chibzuința, arbitrul, rar propunerea cuiva. v. lăsa. Pe sau sub toate latitudinile ?

Care e A lăsa la latitudinea sau aprecierea, (învechit) chibzuința, arbitrul, rar propunerea cuiva. v. lăsa. Pe sau sub toate latitudinile ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A lăsa la latitudinea sau aprecierea, (învechit) chibzuința, arbitrul, rar propunerea cuiva. v. lăsa. Pe sau sub toate latitudinile ":
Pe întreg globul

Expresia în context:
[… ] tot ce oamenii celor cinci rase cară de sub toate latitudinile, încarcă, vânează, pescuiesc, cultivă cu savante rafinamente și adună pentru belșugul acesta al rafturilor de băcănii. (citat din scriitorul: Cezar Petrescu)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
LATITÚDINE, latitudini, substantiv feminin

1. Distanța unghiulară față de ecuator a unui punct oarecare de pe glob, măsurată pe meridianul care trece prin acest punct și exprimată în grade, minute și secunde. La Singapor... 0,10 grade latitudine nordică. SEBASTIAN, T. 31.

2. figurat Libertate de acțiune, posibilitate de a lucra după voie. Menținînd și dezvoltînd pe de o parte gimnaziile, iară pe de altă parte lăsînd toată latitudinea pentru crearea de școale reale... ODOBESCU, S. II 61. ...