eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A lovi sau a pocni, a plesni  pe cineva în pălărie sau a-i turti cuiva pălăria. v. pălărie. A lovi cuiul în cap (popular) ?

Care e A lovi sau a pocni, a plesni  pe cineva în pălărie sau a-i turti cuiva pălăria. v. pălărie. A lovi cuiul în cap (popular) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A lovi sau a pocni, a plesni  pe cineva în pălărie sau a-i turti cuiva pălăria. v. pălărie. A lovi cuiul în cap (popular) ":
A aduce argumentul hotărâtor într-o discuție

Expresia în context:
„Băiatul” a lovit cuiul drept în cap. Dar pentru că problema a fost pusă, și pentru că noi am socotit necesar să subliniem faptul, tot necesar este, după socotința noastră și să încadrăm - fie și numai în schiță cu creionul -problema aceasta. (NAE IONESCU)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" ...Dar iata batuse focul din cei rai, Sa sparga traiul nostru din tihneala, Sa ne dea jos de la genunchi, din pas, Si firea noastra sa ne stea la boala.
Dar n-a dat tara chip de a lovi In inima moldavului cu fierul, Ca-a pus voinici sa bata din trei parti Roata lacustei ce-mpanzise cerul.
Din neamuri multe si-nfratite-a fost Izbanda sa se faca-n vremi acele Ca o lumina aprinsa peste tot Cu-o stea de crai pe lacrimile mele."
Letopisetul dumnealui Viorea Uremia Dobre poezie de Anatol Codru

" Soliman ce maine poate se prepara
A lovi cu moarte draga noastra tara.
Ungurul cel falnic se supune lui."
Stefan la moarte poezie de Dimitrie Bolintineanu
Definiție din
Dicționarul de sinonime al limbii române
LOVI verb

1. a da, a izbi, a trage, (popular) a păli. (A cu toporul în lemn.)

2. a izbi, (învechit și regional) a răzbi, (regional) a toca. (L-a la cap.)

3. a atinge, a bate, (popular și fam.) a muștrului, (regional) a meci, a murseca, a toroipăni, (familial) a chelfăni, a ciomăgi, (figurat și adesea glumeț sau ironic) a aghesmui, a altoi, a bărbieri, a freca, a îmblăti, a mîngîia, a mînji, a netezi, a peria, a pieptăna, a scărmăna, a scărpina, a tîrnosi, a tîrnui, (argotic) a cafti, a mardi. (L-a bine ...