eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A lua sau a pune pe cineva în sau la goană, ori la sau pe fugă sau la fugărit (popular şi familiar) ?

Care e A lua sau a pune pe cineva în sau la goană, ori la sau pe fugă sau la fugărit (popular şi familiar) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A lua sau a pune pe cineva în sau la goană, ori la sau pe fugă sau la fugărit (popular şi familiar) ":
A goni pe cineva

Expresia în context:
Dar la încheierea învoielilor s-a pomenit cu prefectul, care le-a spus să nu se lase înșelați de arendașul jidan și mai bine să-l ia la goană. (citat din Liviu Rebreanu)Pantelimon însă izbuti să se smulgă din strânsoarea lui Boiangiu și o luă la goană, după ceilalți, având totuși și el pe fața stâlcită de lovituri același râs uluit; (IDEM)Oștile deteră în tâmpene și în surle și se loviră, iar Făt-Frumos, dacă văzu că vrăjmașii sunt mai puternici, se repezi din munte și-i puse pe goană. (P. ISPIRESCU)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Iar deget dupa deget, si coaste dupa coaste,
Urmau in goana mare ca oaste dupa oaste...
Femur ul, cateodata, un tibia prinzand,"
Rasmelita mortilor poezie de Alexandru Macedonski

" Deschide-ti gura-nsufletita,
De goana mea nu te mai teme,
Cantare, lui Hristos rostita,"
Troparul poezie de Alexei Mateevici
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
GOÁNĂ, goane, substantiv feminin

1. Fugă mare. Cînd ajunseră unul lîngă celălalt, goana se opri. PREDA, Î. 43. În goana roibului un sol, Cu frîu-n dinți și-n capul gol, Răsare, crește-n zări venind, Și zările de-abia-l cuprind. COȘBUC, P. I 145. Pe un drum luciu ca oglinda, Ionică, înhămat la săniuță, mă duce-n goană. VLAHUȚĂ, O. A. II 87. [Calul e] cu ochii iuți ca fulgerul, La goană ca vulturul, De-ți înalță sufletul! JARNÍK-BÎRSEANU, despre 291.
       • figurat În goana după profituri maxime, capitaliștii au exploatat crunt clasa muncitoare și țărănimea muncitoare, au ruinat și pauperizat majoritatea populației țării ...