eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A merge, a fi cu cineva sau a lua pe cineva la sau de brațetă (familiar) ?

Care e A merge, a fi cu cineva sau a lua pe cineva la sau de brațetă (familiar) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A merge, a fi cu cineva sau a lua pe cineva la sau de brațetă (familiar) ":
A merge, a fi (cu cineva) sau a lua (pe cineva) la (sau de) braț

Expresia în context:
Demuazelă scumpă, în veci n-oi uita
C-astăzi, la brațetă, merg cu dumneata! (citat din Vasile Alecsandri)

[…] în scară l-a-ntâmpinat tânăra prietină, care l-a luat repede la brațetă și l-a dus înăuntru, într-o odaie din fundul caselor. (I. L. CARAGIALE)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

"
Pana cand tot Pop Zabava, lenesul peste sapte sate, a bagat ochiul in observatie ca Stanica merge la brateta cu Valentin, dupa si inainte de taierea luminii. Si a mai bagat tot el de seama ca, in loc sa-si bata fala pentru pacatul de cu vara, ii lasa sa mearga tot la brateta in fata lui. Pe Valentin si pe Marioara, adica.
Si tarziu, tarziu de tot nici nu mai stiu a cui a fost bagarea de scama s-a vazut ca, atunci cand Valentin taia lumina electrica, varu' Stanica, imbiat de ceilalti sa-si cate si sa bata fata, intr-un papuc si-o opinca se ducea la vecina-sa Sevastita a lui Parvu de peste drum si gard, Sevastita cea cu brate rosii si rotunde."
INTR-UN papuc SI-O opinca poezie de Nicolae Velea
Definiție din
Micul dicționar academic, ediția a II-a
brațétă substantiv feminin singular [Atestat: PANN, P. vezi II, 115/s / V: țet substantiv masculin / Plural: te / Etimologie: braț + -etă] (Pfm; îe) A merge, a fi (cu cineva) sau a lua (pe cineva) la (sau de) A merge, a fi (cu cineva) sau a lua (pe cineva) la (sau de) braț. ...