eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A nu-i zice, a nu spune, a nu sufla cuiva nici două vorbe sau boabe legănate sau o vorbă legănată, cuvânt legănat (popular) ?

Care e A nu-i zice, a nu spune, a nu sufla cuiva nici două vorbe sau boabe legănate sau o vorbă legănată, cuvânt legănat (popular) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A nu-i zice, a nu spune, a nu sufla cuiva nici două vorbe sau boabe legănate sau o vorbă legănată, cuvânt legănat (popular) ":
A nu-i spune cuiva absolut nimic. A vorbi fără sens

Expresia în context:
– Mamă, eu mă însor, dar pe femeia mea numai eu vreau să fiu precătuș, nu și dumneata, nici o vorbă legănată n-ai să-i zici, că eu nu-s tata, să rabd câte vrute și nevrute de la dumneata [] (I. POP-RETEGANUL)

- Ce să avem? Uite tu aci la Niculae, că nici n-a adus pe grefeaia morariului în casă și-mi și dă porunci, ca să nu-i zic nici o vorbă legănată, ca și cum eu nu aș ști ce să zic, și când să zic? (IDEM)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

La o nalucire iubita poezie de Dimitrie Bolintineanu

" A geme-n saracie precum si in avere, Pe piatra taranoasa, pe patul aurit, A geme-n intuneric, a geme la putere, Aceasta este-al lumii destin neimblanzit.
Si ce imi pasa mie de visul ce ne-mbata, De imortalitatea ce-atat ne-a leganat ? Voi face bine-n viata sa merit o rasplata? in sufletul meu arde un foc mult mai curat!
"
Fericirea poezie de Dimitrie Bolintineanu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
LEGĂNÁT2, -Ă, legănați,-te, adjectiv

1. (Despre ființe în mers) Care se mișcă ritmic într-o parte și în alta. Legănate, rațele treceau pe lîngă el, stropindu-l cu noroi. ANGHEL, PR. 95. Dragă mi-e lelița-naltă Și la mers cam legănată. ALECSANDRI, P. P. 337.
       • (Despre felul de a umbla) Mă duceau brancardierii în pas legănat spre ambulanță. SADOVEANU, O. VI 113.
       • (Adverbial) Umbla legănat și cu genunchii înmuiați. REBREANU,

I. 24.

2. (Despre voce, vorbe, sunete etc ...