eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A nu-și mai încăpea în piele sau a nu-l mai încăpea pielea de bucurie de mândrie sau de fericire (figurat) ?

Care e A nu-și mai încăpea în piele sau a nu-l mai încăpea pielea de bucurie de mândrie sau de fericire (figurat) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A nu-și mai încăpea în piele sau a nu-l mai încăpea pielea de bucurie de mândrie sau de fericire (figurat) ":
A fi foarte bucuros, mândru sau fericit

Expresia în context:
Nu mai încăpea-n piele kir Ianulea de fericire Ziafeturi peste ziafeturi zi și noapte, cu toate bunătățile și trufandalele. (I. L. CARAGIALE)

- Apoi vezi c-așa sunteți voi, proștii… Uite-așa, nătângi și căpcăuni!… Adică pentru că tu ai câteva petice de pământ, nu-ți mai încapi în piele de fudulie? (citat din Liviu Rebreanu)PAPURA: Frumoasă imagine! umbra sceptrului mi-o repetați în toate zilele e cam monotonă, însă plăcută și ce mai face poporul? nu l-am văzut de mult TÂNDALA: Nu-și încape în piele de fericire. PAPURA: Așa să fie, Păcală, își încape sau nu-și încape? PACALA: Nu-și încape e burduf (citat din Vasile Alecsandri)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Pe uliti prafuite, arzand de asfintire,
Nu incapea norodul cel mult si zgomotos,
Apusul rosiatic in marea de lucire"
Pe Varava ori pe Hristos? poezie de Alexei Mateevici

" Asezata in curtea muzeului
Pentru ca nu incapea intr-o sala.
Cine-ar fi fost in stare sa-si imagineze"
Colosseum poezie de Ana Blandiana
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
ÎNCĂPEÁ, încáp, verb

II. intranzitiv

1. A avea destul loc (pentru a intra undeva); a nu fi prea mare sau prea mult pentru a putea fi cuprins într-un spațiu închis. Și-încap cît vor de mulți la el în casă. despre BOTEZ, P. O. 133. Atîta avere cîtă ar încăpea într-o căruță. RETEGANUL, P. IV 33. Statu-Palmă-Barbă-Cot îl aștepta afară cu toată oastea lui, care era cîtă frunză și iarbă, de nu mai încăpea pe locurile acele. CREANGĂ, O. A. 276. Pe lac încap, Pasc și mi s-adap O droaie de ciute, Mari și mai mărunte ...