eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A o lua pe cocoașă ?

Care e A o lua pe cocoașă ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A o lua pe cocoașă ":
A lua bătaie

Expresia în context:
Am venit acasă distrusă, așteptându-mă să o iau pe cocoașă pentru notă (deși culmea că n-am primit scatoalce pe motiv de genul ăsta vreodată)

și ferm convinsă că rămân repetentă și voi ajunge la 30 de ani tot în clasa a VI-a. (http://dojoblog.ro/)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" - Daca ar fi la mine, da. Aici nu, raspunse ungurul zimbind rece, si se despartira neintelesi. Hotul, de atit necaz, bolea acum cu adevarat. Calcindu-si pe inima, pleca sa ceara sfat unui
vechi hot de cai, batrin si pocait, cu care Amoasei avusese pe vremuri certuri si vrajmasie. Popa Stoian din Lipia, un mosneag cu o cocoasa in spate, doua gauri negre de sfredel sub tufele sprin-cenelor albe si un nas ascutit ca o custura, sub care atirna un snop de colilie revarsat pe piept.
Popa l-a primit intii cu zeflemele, mai pe urma s-a aprins si el si s-au sfatuit indelung. Dupa povata batrinului, hotul si-a mai adaus un tovaras priceput, pe Scoroamba, din Valea-Lupului. si au pornit la lucru."
Alcyon sau Diavolul alb poezie de Vasile Voiculescu

"Ajuns la poalele
Dinamului, nu-ti vine sa crezi ca e munte globul acesta verde, cu cocoasa plina de paduri.
Dar incepe sa-l urci si ai sa-mi spui de sanatate. "
Prin munti poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Micul dicționar academic, ediția a II-a
cocoáșă substantiv feminin [Atestat: (a. 1750) GCR I, 350 / V: cucá, cóș, ă / P: coa / S: cocoașe / Plural: șe / Etimologie: nesigură cf gogoașă] 1 Deformație patologică a trunchiului unui om, care constă într-o curbură (posterioară, anterioară sau laterală) a coloanei vertebrale, a coastelor sau a sternului Si: (pop) gheb. 2 Protuberanță naturală pe spinarea unor animale, formată din rezerve de grăsime. 3 (Pex) Spate. 4 (Îe) A suna cuiva șa A bate pe cineva. 5 (Înv) Gogoașă. 6 (Pan) Parte ridicată la vița de vie ...