eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A o ține druc înainte (popular) ?

Care e A o ține druc înainte (popular) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A o ține druc înainte (popular) ":
A stărui în ceva

Expresia în context:
Eu, văzând că ițele se-ncurcă și că, înduioșat cum era, el avea de gând să o ție drug înainte, mi-am furat căciula, m-am strecurat nebăgat în samă pe ușă, și m-am dus ca un om cuminte acasă […] (citat din Nicolae Gane)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" in acest timp matahala neagra intra din nou in odaie. Ridica trufasa capul, se scutura, porni de-a busilea, se apropie cu indrazneala de iesle si puse gheara. De sub pielea tainica zbucnira iar mugetele spaimintate. La auzul lor, navalira de-afara sapte dihanii incornorate, infasurate in uriase piei de vita.
Sase purtau smocuri de iarba la cingatori si copitele le balanganeau pe laturi. La orice miscare, cozile bateau vazduhul. Celui de al saptelea, cel mai voinic, ii atirna sub pintece madularul de taur, un drug de lemn vopsit rosu. Doua gheme negre jucau aninate de el.
La intrare se adapara ca niste vite, sorbind pe rind din galeata cu fiertura magica, trei de-o parte, trei de alta, cu buhaiul in fruntea lor gata de lupta."
Ultimul berevoi poezie de Vasile Voiculescu

" Omul a doua zi se scoala, ia magarul si se duce-acasa si zice: magar, fa bani!"
Magarul, de unde? El apuc-un drug si-ncepe a desala magarul.
- Acu nu-l mai iert eu!"
Borta vantului poezie de Mihai Eminescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
DRUG, drugi, substantiv masculin, și druguri, substantiv neutru

1. Bară de fier sau de lemn, rotundă sau în muchii, care se întrebuințează la construcții, la ferecatul porților, al ușilor, al obloanelor etc.; rangă. Vor încerca zadarnic să spargă ușa cu drug de fier pe dinăuntru. G. M. ZAMFIRESCU, M. despre II 48. Își încercă sabia, dînd cu dînsa într-un drug de fier. ISPIRESCU, L. 139. Trase zăvorul [ușii] și drugul de lemn care o închidea. NEGRUZZI. S. I 157.
       • figurat Pescarii spun... Că drugii de-ntuneric s-au prăbușit deodată, Că marea a pornit spre țărmuri toată ...