eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A schimba macazul (familiar) ?

Care e A schimba macazul (familiar) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A schimba macazul (familiar) ":
a) A-și modifica în mod contrar atitudinea față de cineva

Expresia în context:
Totuși, ea nu s-a dat bătută. Ieri, marți, a schimbat macazul, a cinstit pe cine a trebuit dintre cei mai mici și așa a izbutit să vorbească câteva minute cu Ionel, care nici până azi nu știe de ce l-au închis, pentru că nimeni nu i-a spus și nici măcar de sănătate nu l-a întrebat. (citat din Liviu Rebreanu)Dacă ar schimba macazul, aceasta ar implica un efort fizic și intelectual prea mare pentru lenea lui. b)A-și schimba total părerile, concepția etc.: Iar dacă înțelegi să mergi pe acest drum, vom schimba macazul. (CONSTANTIN TRIFAN)Când vezi că ai dat greș, schimbi macazul. (citat din Augustin Buzura)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

"
O amara schimbare de macaz a realitatii,
De care vinovate sunt cotobaturile si citeva rate salbatice."
Schimbari amare poezie de Mircea Barsila
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
MACÁZ, macazuri, substantiv neutru Dispozitiv cu ace mobile și cu mecanism de comandă la bifurcarea unei linii de tren sau de tramvai, cu ajutorul căruia se îndrumează vehiculele pe una din liniile bifurcației; porțiune mobilă de cale ferată care se deplasează cu ajutorul mecanismului de comandă al acestui dispozitiv (vezi a c). Cînd roțile călcau macazurile, dîrdîiau geamurile, CAMILAR, N. II 100. Trenul, clănțănind din roate, trece la un macaz. CARAGIALE, O. II 161.
       • Macaz aerian = dispozitiv cu ace mobile la bifurcația unei linii de cale ferată electrică, montat pe firul aerian pentru a permite trecerea prizei de curent a vehiculului pe unul din firele aeriene ale bifurcației ...