eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A  scoate sau a  vinde la  mezat ?

Care e A  scoate sau a  vinde la  mezat ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A  scoate sau a  vinde la  mezat ":
   A  vinde (ceva) la licitație

Expresia în context:
Urloi scotea la mezat în uliță boarfele oamenilor în nevoi. (I. BOTEZ)

[…] într-o zi tot ce mai avea în țară trebuia să fie vândut și scos la mezat. (citat din scriitorul: Eugen Barbu)Parcă s-ar pune în sfârșit la mezat pentr-un preț oarecare până și idealul unora din eroii și martirii noștri, a cărui realizare e mai departe decât orișicând. (citat din Mihai Eminescu)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Cel din urma care a aflat de calcarea grajdului a fost boierul. Logofetii, infricosati, au zabovit cereind la inceput sa prinza ei hotii, si sa aduca armasarul inapoi. S-au plins la zapciu, la isprav-nicie, au risipit iscoade, au facut potera Deznadajduiti, s-au dat batuti si au trimis apoi stapinu-lui Ia Bucuresti cuvint despre cele intimplate.
Boierul, desi inglodat pina-n git de politicaua lui, a alergat numaidecit la cirmuirea cea mai inalta. S-au dat porunci aspre la toate ispravniciile, s-au pus privegheri la toate vamile, trecato-rile si codunurile, s-au calcat toate gazdele de hoti, s-au ravasit toate ascunzisurile lor cunoscute, s-au prins si pus la butuc multime de prepusi, s-au fagaduit ca mezat mii de lei rasplata denuntatorilor Deocamdata, toate zadarnic Nici macar nu se stia cine furase. Banuielile cele dintii cadeau pe Amoasei. Dar puteau fi si altii.
in sfirsit, boierul s-a intors mofluz la conac si a inceput cercetari pe seama lui, prin trepadusii si argatii cu care a impanat tirgurile si bilciurile."
Alcyon sau Diavolul alb poezie de Vasile Voiculescu

" Minunea noastra, tara noastra calda, copiii nostri daca-n riu se scalda si mortii nostri in pamint se scalda.
Tot ne-a ramas ceva dupa mezat fumul incert pe hornul unui sat, si vreun oras pitic dar crenelat.
Lui "
DA, mai avem poezie de Adrian Paunescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
MEZÁT substantiv neutru (Astăzi rar) Vînzare publică a bunurilor unui datornic; licitație. Tobele băteau ca la mezat. ANGHEL-IOSIF, C. L. 97. Avea, în adevăr, o astfel de țigaretă, cumpărată ieftin de la un mezat. HOGAȘ, DR. II

8. Cînd sosi ziua mezatului, piața Ocîrmuirii înfățoșa un tablou verb reflexiv:ednic de cele mai crunte verb reflexiv:emi a barbariei. ALECSANDRI, C. 77.
       • Expresia: A scoate (sau a vinde) la mezat = a vinde (ceva) la licitație. Urloi scotea la mezat în uliță boarfele oamenilor în nevoi.

I. BOTEZ, ȘC. 62. ...