eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A se constitui prizonier (ştiinţe juridice) ?

Care e înțelesul expresiei A se constitui prizonier (ştiinţe juridice) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A se constitui prizonier (ştiinţe juridice) ":
A se preda de bunăvoie autorităților

Expresia în context:
[…] s-a reglementat acordarea unor drepturi pentru persoanele deportate în străinătate după 23 august 1944, persoanele constituite în prizonieri de partea sovietică după această dată […]. (http://www.mpublic.ro/)Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Care va sa zica, o societate cu cat va simti nevoia acelor frumoase inutilitati, cu atat va fi mai putin dispusa a incuraja pe aceia cari se-ncearca a i le da fara sa fie de loc chemati a i le putea da.
Ca traiesc poetii in lipsa De! asta poate fi adevarat, insa numai pentru acei poeti cari sunt saraci de fel; fiindca in nici o parte de lume poezia n-a constituit si nu ar putea constitui o industrie prea lucrativa. Cand poetii au avere, fireste ca nu traiesc in lipsa.
Ca poetii, literatii si artistii mor in spitale; asta e adevarat, insa iar in parte; fiindca daca au casa lor si rostul lor, mor acasa. Daca n-au insa casa, unde sa-si zaca boala din urma, atunci, tot e bine ca mor la spital; ar fi desigur mai rau sa moara la vreun gard."
Impotriva subventiilor de stat poezie de Ion Luca Caragiale

" De altfel, acest elan dionisiac (aluzia la betia dionisiaca, la irationalitatea desucheata, nu e chiar nepotrivita), prezent destul de des in primul volum, nu isi va mai regasi expresia in volumele urmatoare (cu mici exceptii in volumul
II), in care esenta fundamentala a poeziei, matca ei cea mai profunda o va constitui presimtirea mortii, acomodarea cu gandul mortii.
Blaga nu cunoaste angoasa infinitului, ca de altfel nici un alt poet roman, ci numai angoasa mortii. "
Intre lumina si intunericul Iadului poezie de Lucian Blaga
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
CONSTITUÍ, constitui, verb IV.

1. tranzitiv A alcătui, a forma, a reprezenta. Lagărul unit și puternic al democrației și socialismului, în frunte cu U.R.S.S., constituie forța gigantică de care se izbesc și se sfarmă planurile criminale agresive. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2616. Au fost inaugurate la Blaj trei școli care vor constitui centre de învățătură. istorie R.P.R. 280. Urmează să se constituie o comisiune de medici care să-l examineze și să se pronunțe. BOGZA, A. Î. 357.
♦ A avea valoare de ...