eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A se înghesui ca la pomană ?

Care e A se înghesui ca la pomană ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A se înghesui ca la pomană ":
A se buluci pentru a obține lucruri gratuite, avantaje

Expresia în context:
Mai lasă-mă, frate, să-i spun și eu o vorbă, că parcă ești țiganul care a murit înghesuit la pomană, zise Eminescu. (citat din Petru Vintila)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Si harfa siderala si-al nemuririi bun
Cu sila sa inghesui in stramtele tipare,
Si muritoarei soarte fatal sa ma supun!"
I-a Elegie pagana poezie de Nicolai Costenco

" Ofiterul simti numai forta din bratul lui Negrea, carc-l muta din loc in loc. Pe el insa nu-l putu prinde si apuca: ii aluneca din pipaitul lui nimicit de ger. Cei trei insi, indesati unul in altul, fura incatusati cot la cot si peste briie.
Cu ceilalti cinci soldati ramasi facu un al treilea sir, asijderi inlantuiti cu funii, intre ei, pe care-l inghesui in dosul celorlalte doua. Pe urma ii impleti pe toti impreuna, innodind sirurile de oameni intre ele, cu fringhii petrecute acum de la soldatul din fata, prin cel din mijloc, la cel din spate, incrucisate cu celelalte legaturi pe lat. Ca sa-i alcatuie cit mai grabnic, treceau amindoi slobozi peste orice piedica, patrundeau nestinjeniti printre cei ce o data legati, se iteau prin ochiurile retelei, se strecurau dc-a dreptul ca niste naluci prin nodurile dintre trupurile ferecate, sau poate chiar prin trupuri, ostasii nu-si dau bine seama si nu se uimeau: era ceva firesc atunci, cerut de urgenta deznadajduita a imprejurarii.
Oamenii stau acum prinsi ca o singura vietate in ochiurile unui navod de funii din care nimeni nu mai putea iesi, dar si nici unul nu se mai putea pierde."
Viscolul poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
ÎNGHESUÍ, înghésui, verb IV.

1. tranzitiv A îngrămădi, a strînge într-un loc (mic). Bîrzof... scoate pe Brîncoveanu din casele de sus, înghesuindu-l cu toată familia în cîteva beciuri. GHICA, la TDRG.
       • figurat Se bucura că sărbătorește anul nou... în casa mică pe care case mari au înghesuit-o cu verb reflexiv:emea. PAS, Z. I 77.
♦ A înconjura (pe cineva) din toate părțile, silindu-l să se restrîngă în loc puțin. Cîinii îl înghesuiră lîngă leucă. GALACTION, O. I 282. Pe unde trecea, lumea din toate părțile îl înghesuia ...