eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A se lega de cineva sau a se agăța de cineva ca scaiul de oaie, a se lega de capul cuiva (învechit şi popular) ?

Care e A se lega de cineva sau a se agăța de cineva ca scaiul de oaie, a se lega de capul cuiva (învechit şi popular) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A se lega de cineva sau a se agăța de cineva ca scaiul de oaie, a se lega de capul cuiva (învechit şi popular) ":
A sta mereu în preajma cuiva, devenind uneori agasant

Expresia în context:
Până atunci fusese el leneș, nu-i vorbă, da batâr era om bun și cinstit, acu, parcă nu mai era în toate mințile, se lega de om tam-nisam, ca scaiul de oaie, se sfădea furcă cu megieșii [] (citat din Mihail Sadoveanu)Nicolae cu feciorul și cu baba, care acum se ținea de dânșii ca scaiul de oaie, alergând neîncetat de la un capăt al rampei la celălalt, priveau rugători în răstimpuri la vardistul care le răspundea printr-o încruntare din sprâncene. (citat din Liviu Rebreanu)

- Și ce te-ai legat de capul meu, îi răspunde fiica cu verigi în urechi, roș induse pe obraz de mânie, eu am vorbit cu dânsul de filozofii? (CONSTANTIN STAMATI-CIUREA)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Tu care duci la glorie-mpara i,
Noi, in sf`r=it, de-at`tea fapte mari lega i...
Ci lasa-le pacatelor de fapte mari,"
Nunquam ridenti poezie de Alexandru Vlahuta

" Nu-l mira murii captusiti cu sfinti, Picteaza roti in carje pe altare. Multicolor, cu-o singura culoare, Cum ar picta cu osul din parinti.
...Vasile, frate, zbor de albatros, Cu graul tarii imbracat pe fata, Sa-mi scrii cu ceara numele pe iarba, Cojind de moarte varul pe-amintire..,

Asemeni lui DA VINCI a pictat Cu mana stanga clopotul pe tara, Prietenii si maurii din zodii. Miscarea mainii lui cu pana mura Era mai mult icoana unui tei Sub arca-mbalsata de nemoarte. Storcea de lest zapada pan la os, Convins ca frigul iernii e dantura Zorilor care mananca fluturi. In loc de ochi punea fantani la oameni, Albe fantani si le-nzestra cu-aripi. intr-un tablou a desenat samuri indragostiti de-o lebada codalba. Se iscalea pe cai si amintiri, intr-un salcam vedea pareri de rau. Dorea vecii si cugeta malini. Avea si-o slabiciune pentru miei, Si-i dezrobea din lupi, tamaduindu-i Cu duhuri de balada de pe stani. Picta cuvantul si-l lega de om, Ca sufletul nicicand sa-l paraseasca. Vezi ochii lui? — aduc a zori de zari. Si gura — a cules pe-nrourate, A lapte-prunc din cornul unui plug. Nu-l poti prepune c-un stejar sau nuc, Chiar daca-n fond e inrudit cu-acestia: Ochiul vorbeste-n el de o lumina, De albul ei mut patimind in Om.

...Reprezentant de seama al mainii stangi, Vasile, Doamne, tu numaidecat Porti cinstea tarii ca pe-un steag de plopi, Din care izvorasc hulubi si stele. ...Cum ar picta-nauntrul unui ou, Mana-nflorita ca-ntr-o manastire, In alb picteaza chipul maicai lui, Eufrosinia Vartolomeu Moruzi...

"
Vasile Covrig, magul culorii albe poezie de Anatol Codru
Definiție din
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)
LEGÁ1, leg, verb

I. I. tranzitiv

1. A împreuna, a uni strâns (printr-un nod, o fundă) capetele de sfoară, de ață, de sârmă, de lanț etc. (astfel încât să formeze un tot).
       • Expresia: A lega (sau a strânge) băierile de la pungă (sau pungii) = a face economii, a deveni (mai) econom.

2. A închide la gură un sac, o pungă, o boccea etc., adunând marginile și înnodându-le sau petrecând în jurul lor o sfoară ale cărei capete se înnoadă; a strânge, a împacheta un obiect sau un material într-o învelitoare (basma, sac, pungă etc ...