eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A se pune pe cheltuieli (la plural); (popular şi familiar) ?

Care e înțelesul expresiei A se pune pe cheltuieli (la plural); (popular şi familiar) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A se pune pe cheltuieli (la plural); (popular şi familiar) ":
A cheltui mai mult ca de obicei

Expresia în context:
El avea obiceiul ca la sfârșit de săptămână să se pună pe cheltuieli, fără să se mai gândească la ziua de mâine.Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

Sotia de moda poezie de Gheorghe Asachi

" Dintr-o data, cum m-a vazut si m-a sarutat, am ajuns slabiciunea unchiului din Java, care -asa, gata crescut - ma adopta cu entuziasm. Si isi puse ca ultim scop sa ma formeze dupa ideile si gusturile Iui. Mama. bineinteles, era in al noualea cer. Tata, biet profesor de liceu, intimidat si precaut era vorba de miliarde - nu se impotrivea pe fata. Eu eram de-a dreptul ostil, ca un print mostenitor bizar si indaratnic, care da cu piciorul tronului.
Cit sezuse in Bucuresti, unchiul locuise in hotel, dar venea de minca si sta toata ziua la noi. Bineinteles, toata cheltuiala o ducea el. Dar pe mine ma plictisea cumplit. Nu mai sfirsea cu sfaturile practice, teoretice, cu aforismele si apoftegmele lui de viata, parca el, cum i-am spus-o de la obraz, cu asta cistigase banii.
Pina la urma a hotarit, cu de la sine putere, sa las literele si sa trec la Politehnica, pe care s-o ispravesc americaneste, in vreo sapte-opt luni, cit mai are el de stat in tara, ca apoi sa ma ia nu-maidecit in Java, la exploatarile lui, unde e nevoie de un inginer-sef de incredere M-am facut foc, am refuzat categoric si exasperat, pina la urma i-am raspuns numai cu obraznicii. Am avut din pricina asta o cearta cu mama, care nc-a tinut suparati pina la plecarea lor. Noroc ca prapadul caldurilor l-a gonit pe exoticul meu unchi la Sinaia, unde a luat cu el si pe ai mei. Si eu am ramas singur, de capul meu, plin numai cu versuri de apocalips."
Fata din Java poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Micul dicționar academic, ediția a II-a
cheltuiálă substantiv feminin [Atestat: PALIA (1582), ap. GCR 138/2/ V: (înv) tăia, chil / Plural: iéli și (înv) iéle / Etimologie: cheltui + -eală] 1 Cheltuire (1). 2-3 (Pex; ccr) Bani necesari pentru a procura ceva sau pentru a ajunge la un scop. 4-5 (Pex; ccr) Bani cheltuiți sau de cheltuit. 6-7 (Îlav; îla) Cu (În mod) costisitor. 8 (Îs) Bani de Bani pentru cumpărături (mămnte). 9 (Fig, gmț; îe) A da cuiva de A bate zdravăn pe cineva. 10 (Pfm; îe) A da pe cineva de A face pe cineva să cheltuiască mult ...