eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A-și arunca ochii sau o ochire, o privire, o căutătură la ori asupra, pe, prin, spre, peste etc. (popular şi familiar) ?

Care e A-și arunca ochii sau o ochire, o privire, o căutătură la ori asupra, pe, prin, spre, peste etc. (popular şi familiar) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A-și arunca ochii sau o ochire, o privire, o căutătură la ori asupra, pe, prin, spre, peste etc. (popular şi familiar) ":
a) A privi repede, în treacăt

Expresia în context:
Baba, care simțise de unde venise piatra își aruncă ochii la fereastra împăratului și vede pe fiul de împărat făcând haz; (P. ISPIRESCU)Moș Hau a aruncat o privire pripită în juru-i. (citat din Mihail Sadoveanu)

b)A examina, a cerceta sumar: Măcar din deal, așa ca-n zbor,
S-arunce ochii-n jos spre văi,
Spre sat, spre casa lor. (G. COSBUC)Când își aruncă ochii spre poartă, ce să vadă! (citat din Ion Creanga)Castelmare ieși nemulțumit, aruncându-i o ultimă privire de ură neîmpăcată. (citat din Mihai Eminescu)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Soarele pe dupa dealuri cu incetul se ascunde
Si arunca o privire poleita peste unde,
Roata morii se-nvarteste, vantul sufla prin zavoi,"
Noaptea de februarie poezie de Alexandru Macedonski

" Nu s-a pus camin stator nic, ci camin intamplator,
Scanteiaza tot mai dulce, si arunca pe-al meu dor
Un ref lex din nalta pace de sub bolta-ti instelata."
Lewki poezie de Alexandru Macedonski
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
ARUNCÁ, arúnc, verb

I. I. (De obicei cu privire la obiecte)

1. tranzitiv A face ca ceva să ajungă la o distanță oarecare, imprimîndu-i o mișcare violentă; a azvîrli. Un mare scamator aruncă pumnale. BENIUC, vezi 99. El băgă de seamă că muierea aruncase ceva sub pat. ISPIRESCU, L. 368. Capra și cu iedul au luat o căpiță de fîn și au aruncat-o peste dînsul [peste lup] în groapă. CREANGĂ, P. 33. Puse să-i facă un buzdugan de fier, îl aruncă în sus de despică bolta ceriului ...