eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A-și ascuți mintea sau a se ascuți la minte ori a i se ascuți mintea (popular şi familiar); (figurat) ?

Care e A-și ascuți mintea sau a se ascuți la minte ori a i se ascuți mintea (popular şi familiar); (figurat) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A-și ascuți mintea sau a se ascuți la minte ori a i se ascuți mintea (popular şi familiar); (figurat) ":
A deveni mai isteț

Expresia în context:
Bravo, Iorgule! se vede că ți-ai ascuțit mintea pe tocila civilizației din Sadagura! (citat din Vasile Alecsandri)Dară văzu că începe a judeca altfel de cum judeca el până acum. Pasămite se ascuțise la minte. (P. ISPIRESCU)Ce e drept, băiatul învățase carte până din sus de brâu, și dascălii îl lăudau că este ascuțit la minte. (IDEM)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Ce rau facutu-ti-am, lepadatura,
De-ti tot ascuti cutitul criminal?!
Am spus ca tot ce-i sfant o sa ramana,"
Glontele internationalist poezie de Grigore Vieru

"
Mi-oi ascuti de-o piatra, cu gand-n lume, lancea
si-o noapte astepta-voi in friguri zorii, cand"
DON QUIJOTE poezie de Radu Gyr
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
ASCUȚÍ, ascút, verb

I. tranzitiv

1. A face unui obiect (prin tăiere, cioplire, pilire etc.) vîrf lunguieț și (de obicei) înțepător. A ascuți un creion, a Au tăiat o creangă... care, ascuțind-o, au făcut-o frigare. DRĂGHICI, R. 69.

2. A subția muchia sau tăișul unei arme sau unelte de tăiat (prin frecare pe piatră sau pe alt material) pentru ca să taie (mai) bine. Băiatul tresări, se ridică și aduse securea. Uracu o luă și petrecu degetul pe buza oțelului: o ascuțise, o curățase cu gresia: tăia bine și era o secure grea ...