eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A-și astâmpăra sau a-și potoli foamea sau setea?

Care e A-și astâmpăra sau a-și potoli foamea sau setea?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A-și astâmpăra sau a-și potoli foamea sau setea":
A mânca (sau a bea); a se sătura (de mâncare sau de băutură)

Expresia în context:
Iar oamenii, crezând că plouă cu apă, vor alerga acolo ca să-și potolească setea. (popular)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Dar risipele? dar favorurile? dar incapacitatea profesionala? dar trandavia, despretul datoriei, lipsa de disciplina, de ordine si de autoritate, duse pana la cea mai complecta anarhie? As putea da interesante amanunte publicului friand de de-alde astea, dar i le rezerv pentru la vreme.
O sa-mi ziceti insa ca nu e frumos ce fac eu acuma, ca nu e bine sa mai acuz pe niste oameni deja osanditi si executati, ca e de prisos sa mai denunt si combat o sistema deja rasturnata. Asa ar fi, daca acea sistema n-ar gasi inca interesati care sa o regrete si daca acei executati s-ar astampara si m-ar ingadui pe mine, care pana acuma n-.am facut nici bine, nici rau, sa incep macar a face ceva. Sa incep a lucra si apoi sa ma critice, fie chiar nevolnicii si raufacatorii; dar sa-mi dea pace sa incep. A critica si invinovati chiar pe nedrept lucrarea cuiva mai merge; dar a-l sfasia cand d-abia se pregateste a lucra, asta este culmea lipsei de spirit. Nedrept, bine! dar stupid asta e rau!
"
Scrisoare poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Micul dicționar academic, ediția a II-a
astâmpărá [Atestat: (a. 1756) URICARIUL XXI, 166 / V: (reg) -tim- / prezentul indicativ: astâmpăr / Etimologie: moștenit din latinescul *ex-temperare] 1 verb tranzitiv: (Înv; despre apă sau aer foarte fierbinte sau foarte rece) A face suportabil Si: a tempera. 2 verb tranzitiv: (despre pasiuni, sentimente) A potoli. 3-4 verb tranzitiv, reflexiv: (despre pasiuni, sentimente) A nu (se) manifesta Si: a (se) abține. 5 vi A nu se mai mișca. 6-7 verb tranzitiv, reflexiv: (despre oameni) A (se) liniști. 8 verb reflexiv: (Pex; despre evenimente agitate) A se domoli. ...