eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A-și băga viața în nevoi sau a băga pe cineva la mare sau grea nevoie (regional) ?

Care e A-și băga viața în nevoi sau a băga pe cineva la mare sau grea nevoie (regional) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A-și băga viața în nevoi sau a băga pe cineva la mare sau grea nevoie (regional) ":
(A intra sau) a băga pe cineva într-o mare încurcătură. (regional) (A intra sau) a băga pe cineva într-o situație foarte dificilă, primejdioasă

Expresia în context:
Atunci Harap-Alb, ieșind plin de mâhnire, se duce în grajd la cal și, netezindu-l pe coamă și sărutându-l, zice: - Dragul meu tovarăș, la grea nevoie m-a băgat iar Spânul! (citat din Ion Creanga)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" E opera vrajita ce din nimic se-ncheaga,
Si nu-i nici o nevoie ca lumea s-o-n eleaga.
In vers e m`ntuirea c`nd n-ai nimic de spus."
Slavit e versul poezie de Alexandru Vlahuta

Unora poezie de Alexei Mateevici
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
NEVÓIE, nevoi, substantiv feminin

1. Trebuință, cerință, necesitate. Nevoile nouă cer mijloace nouă, și ideile nouă au trebuință de cuvinte nouă, dar nevoia trebuie să le dea la iveală, să le creeze și să le împămîntenească. RUSSO, O. 54.
       • (Personificat, de obicei în proverbe) Nevoia te duce pe unde nu ți-i voia. CREANGĂ, P. 30. Nevoia învață pre cărăuș. NEGRUZZI, S. I 249.
       • Locuţiune adverbiala La nevoie = în caz de trebuință, cînd este necesar, cînd trebuie, cînd se impune. Sîntem ostași și la nevoie putem da ajutor ...