eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A-și descărca inima sau sufletul ori conștiința ?

Care e A-și descărca inima sau sufletul ori conștiința ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A-și descărca inima sau sufletul ori conștiința ":
a) A-și ușura inima (sufletul conștiința) prin confesare, a se destăinui (cuiva); a-și spune ofurile (cuiva)

Expresia în context:
Numai duminică avu răgaz să se repeadă până acasă, în Amara, să-și mai vază de necazuri și să-și descarce sufletul. (citat din Liviu Rebreanu)După masă lucrurile erau potrivite așa fel ca Laura să rămână între patru ochi cu Pintea, spre a-și putea descărca sufletele… (IDEM)

b)A-și revărsa supărarea, mânia (asupra cuiva); a mustra, a certa (pe cineva): După ce-a mustrat-o și și-a descărcat tot aleanul inimii sale asupra ei, cică a părăsit pentru totdeauna pământul acesta. (popular)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

"
Calduri vegetale vazduhul descarca Pe floarea copiilor care impung Cu fruntea tarana si tipa, de parca De insusi adancul parintilor fug.
Parintii stau drepti intre soare si ploi Cu bratul pe ganduri si ochii-n idei. Parintii sunt una cu ei, si-amandoi, Anunta a doua negare-ntre ei."
Vesnica veghe poezie de Anatol Codru

" Acoperisurile torc pisici sub luna, Si-i mare vuiet pe la stari de noapte. Antenele se scutur grele, coapte, De panglici negre, care scuipa ficusi.
Hamalii-n port descarca lazi de lacrimi, Pun liliecii timbre moi in piata. La abator curg sir de reclamatii A mii de coarne, care tipa tunuri.
La catedrala umbrele beau whisky, Cupola-i gri calugareste tunsa, De funii de paiangen se-ndeamna troleibuze, Cum de liane, negri, urangutanii."
Carte postala poezie de Anatol Codru
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
DESCĂRCÁ, descárc, verb

I. tranzitiv (În opoziție cu încărca)

1. (Cu privire la un vehicul de transport) A goli (de conținut). Am de descărcat o corabie. SADOVEANU, despre P. 93.
       • Expresia: (Eliptic) Cu descărcat = cu carul gol, fără încărcătură. Și cu încărcat și cu descărcat, la deal moș Nichifor să da pe jos și trăgea de-a valma cu iepele. CREANGĂ, P. 107.
♦ (Cu privire la conținutul vehiculului) A da jos din vehicul. Începură a descărca lucrurile din căruță. SADOVEANU, P ...